Don´t kill the messenger…

Tack för era uppmuntrande kommentarer ang. mitt inlägg igår, framförallt på Facebook.
Jag är inte knäckt utan arg och irriterad, på att människor, bland annat i min närhet, inte vågar framföra sina åsikter eller funderingar direkt till mig om mig och att jag valt att ta plats i media bl.a. Begriper inte varför de inte tar reda på mina avsikter och frågar mig direkt, utan begränsar det budskap som jag framför för att hjälpa andra, svaga, genom att framföra illasinnad kritik bakom min rygg. Det är lättare att avfärda den som framför budskapet, än att lyssna på det jag säger. Tycks det.

När jag frågar folk som inte går i kyrkan ofta, om hur många präster de känner till, så är det oftast knappt några. Och om det är några så är det ex: KG Hammar & Ulf Ekman. För att nå andra utanför kyrkan (vi styrs formellt ju av missions och dopbefallningen) så måste vi nå ut med vårt budskap. Jesus och Johannes Döparen var kända ”varumärken” även på sin tid och de kom ut med sina budskap. Idag tycks varumärkestanken gällande personer vara oaktuell endast i kyrkan. För att vara eller bli ett ”varumärke” så är det vad man laddar varumärket med som är det centrala. Någon är känd för att skriva barnböcker, någon för att skriva om ondska osv. Jag för att göra skillnad för halva svenska folket gällande alkoholens förödande framfart.

Kyrkor tycks bli marginaliserade i mediadebatten och då har vi som kyrka och som enskilda kristna ett ansvar att nå ut med vårt budskap. Och ibland blir vi av vissa stoppade inifrån. Och det är farligt, dvs. om det man framför är berättigat och överensstämmande med verkligheten. Kanske man kristiserar pga rädsla, okunskap eller pga dåligt samvete – att man inte själv gör sin röst hörd. Vad vet jag?

Traditionen att inte vilja nå ut och därmed inte riskera att bli dömd inifrån tycks göra, att vi som kyrka inte når ut eftersom många inte gör sin röst tillräckligt hörd fårn kyrkans sida. Jantelagen kan göra att vi riskerar att inte nå ut till de svaga.

Jag ber för de som inte förstår. Och för de som dömer andra.

Våga göra skillnad!!!!!!! Jag vågar – men det tycks ha ett pris. Låt inte våra församlingar bli rädda pseudobubblor i verkligheten. Gör omvärldsanalys ofta. Och använd sedan resurserna vi får av våra medlemmar på ett adekvat sätt, för att i ord och handling nå de mest utsatta. Då blir vi trovärdiga som kyrka. Endast då.

Mitt budskap handlar inte om mig. Och har aldrig gjort det. Vakna! Folk dör och blir skadade för resten av sina liv bland annat pga alkohol. Och jag har valt att inte vara likgiltig. Nobelpristagaren Eli Wiesel skrev i ”Natten” om nazismens framfart som också dödade människor fysiskt och själsligt: ”Det är inte hatet som dödar, utan likgiltigheten”.

Jag tar plats för att hjälpa. Marginalisera inte mitt budskap.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: