39. Marias bakgrund

Prästen Bedrup: ”Vem är hon som kom att bli Jesu moder? Varför hon? Läs vidare och se vad vi kan lära oss av henne idag?”

Marias bakgrund

I Lukasevangeliet 1:26-38 kan Du bl.a läsa om Maria, där står det att sex månader efter Sakarias möte med ängeln Gabriel, sänds denne av Gud för att förkunna att ”den Högstes son” ska födas och detta inleder ”tidens fulländning”, som det står i Galaterbrevet 4:4. Det vill säga löftenas och förberedelsernas fullbordan. Avsikten från Gud, var att han i Jesus vill att en skapad varelse i frihet skulle samverka med honom.

Den här gången går budskapet till den unga judiska bondkvinnan från Nasaret, Maria, som blivit utvald att bli hans mor. Marias svar skiljer säg märkbart från Sakarias. Hennes lugna sätt att acceptera en situation, som med största säkerhet, kommer att ge upphov till en skandal och kanske också orsaka att hennes trolovning slås upp, vilket visar vad för slags kvinna Gud har utvalt.

Gud hade utvalt Maria att föda sin enfödde Son, Jesus, vilket betyder ”Gud frälser” och som avlades i Marias sköte genom Guds ande, utan mänsklig far, således genom en jungfru. Enligt katolska och östliga ortodoxa kyrkor förblev Maria jungfru hela sitt liv, och Jesus bröder och systrar är enl. dem släktingar genom den ”andra Maria” som omnämns i Matt 28, kvinnorna vid graven, således inte Guds moder Maria.

Maria mor till Jesus?

Genom Maria föddes Jesus som människa, men genom den helige Andes skaparkraft är det en ny mänsklighet, en ny ”Adam”, såsom profetian lyder hos den store profeten Jesaja; ”Den unga kvinnan” är havande och ska föda en son som ska få namnet Immanu El, dvs. ”Gud med oss”.

Hur detta gick till är ett mysterium, lika stort som själva livets uppkomst går att beskriva. Om ett av Marias ägg hade utvecklats utan befruktning, det som brukar kallas partenogenes, vilket inträffar regelbundet hos vissa bladlöss och bin, så skulle barnet ha varit kvinna som sin mor. Jesus måste ha fått en Y-kromosom, annars skulle han inte blivit en man, men vi vet idag att det finns genetiska mekanismer som teoretiskt skulle kunnat inträffa. Jesus Kristus var ju både sann människa och sann Gud, därför inträffade jungfrufödseln.

Trosförebild

Maria var ett föredöme i fråga om vishet och inre lugn, vilket senare avsnitt i Bibeln om henne visar på. Hon beslutade att göra det som krävdes och det med glädje. När hon lyckönskades, prisade hon Gud och såg bara sig själv som en del i historiens ström, där Gud gör stora ting.

Att bli utvald av Gud till stor ära, kostade Maria stora påfrestningar och hjärtesorg. Josef som hon var trolovad med, bestämde sig för att skilja sig från henne, vilket krävde ett ytterligare besök av ängeln för att förhindra det. Maria blev också tvungen att ge sig ut att resa vid fel tidpunkt och födde barnet på ett för oss olämpligt ställe, som varken var bekvämt eller rent.

Maria måste ha känt sig osäker på hur hon skulle hantera Jesus som barn. Många besökte honom vid födelsen, och vid templet sade en man att ett svärd skulle gå igenom hennes själ.

Maria bestämde och lärde Jesus att lyda. Hon måste ha funderat på hennes sons ursprung och kommande uppdrag och undrat hur allt hon hört om honom och hur allt hängde ihop, kan jag tänka.

När Jesus är vuxen lät hon honom leva sitt eget liv. Det är bara vid enstaka tillfällen som hon senare dyker upp och då för att vi skall inse att hon trodde på hans öde.

Maria fostrade en son med andlig karaktär som liknade hennes. Han lydde också Gud utan att blinka och kunde stå ut med både förödmjukelse och ära. Precis som Maria hade stått ut med skammen för glädjen att bli mor till honom, uthärdade Jesus korset för den glädje som skulle följa.

Enligt romersk katolsk och östlig ortodox tradition dog Maria, omgiven av alla apostlarna, någon gång mellan tre och femton år efter Jesu uppståndelse. När de öppnade hennes grav fann de den tom och drog slutsatsen att hon tagits upp till himlen. Hon är moderskapets skyddshelgon och skyddar mot översvämningar.

Prästen Bedrup: ”Maria valdes för att hon var Evas ättling och att hon räknas som helt och hållet fri från arvsynden och var ren från varje personlig synd under hela sitt liv, således är hon till hela sitt väsen ”Herrens tjänarinna”, ett föredöme för oss. Maria samverkade i fri tro och lydnad till människors frälsning och hon uttalade sitt ja i hela mänsklighetens namn och genom sin lydnad blev hon den nya Eva, de levandes moder.” 

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: