Nästan med i högmässan…

Varför får jag inte vara inkluderad?….

Imorse åkte jag för att fira gudstjänst i den kyrka som ligger närmast mig, Tensta kyrka. Den är underbar på alla sätt.

Vi som inte jobbade där idag, var två stycken till att börja med. Förutom kantor, två kyrkvärdar, en vaktmästare och den trevliga pastorsadjunkten Ulrika. Och efter ett tag kom den ordinarie prästen med familj för att föredömligt också fira gudstjänst. Men som sagt det är trist tyckte några av oss att det är så få som är med i gudstjänsterna i våra kyrkor härute.

Tror man måste tänka om på många sätt hur man firar gudstjänst vilket är alldeles tydligt. Tror också fler både vill och kan komma. En del härute har ju åkt till de gudstjänster som jag lett inne i Uppsala. Det finns således ett andligt behov.

Det var gott att vara gudstjänstbesökare. Men… Så blev det dags för nattvard. Instiftelseorden lyder: ”drick av den alla”. Icke sådana som inte vill eller kan dricka alkohol dock. Så man kan säga att av oss två som var från församlingen så kunde bara hälften av oss delta. Trots att även Ärkebiskopen klart sagt att alkoholfri kalk är ok, dvs druvjuice. Var det någon av prästerna som frågade efteråt hur jag mådde när jag inte kunde delta. Icke. Man kanske borde bry sig om sin lidande Broder, så tänker i alla fall jag som präst och motmänniska. Eller är det så att jag får skylla mig själv att jag är född alkoholist….. Tänk om det gäller alla sjukdomar. Och synd….

Så kan jag inte åka till min kyrka. Dvs om jag i fortsättningen inte vill manifestera mitt utanförskap genom att sitta kvar i kyrkbänken medan alla normalstörda får ta del av Jesu kropp och blod. Sade detta till prästen. Och möttes av tystnad. Som vanligt.

En kyrka som delar och möter svaghet blir trovärdig, tror i alla fall jag.

Nu får jag väl hoppa över gudstjänster härute. Och jag har ju inte råd nu att åka någon annanstans.

Så kan det vara…. Hå hå ja ja…

6 kommentarer på “Nästan med i högmässan…

Add yours

 1. Tjena Mikael,

  Svårt att förstå vad du menar den här gången? Tillfredsställs inte det andliga behovet i Tensta kyrka med den präst som nu är verksam där?
  Både ordagrant och mellan raderna så är det så jag uppfattar dig och hoppas jag har fel…
  Och även att du skulle vara bäst på tjänsten om nu bara Svenska kyrkan kunde inse det rätta?

  Kommentera gärna mig och förklara(som du brukar skriva)

  må gott och hälsa familjen Emanuel

 2. Formen och alkohol i nattvarden stänger ute väldigt många alldeles tydligen. Nyfikenhet hos de anställda vore väl bra, dvs om kunderna.

 3. Behöver inte ta emot båda elementen. Kristus är närvarande i sin helhet i hostian. Om inte vin i nattvarden så går ändå ett element förlorat i nattvarden så du kommer då ändå inte ha tillgång till båda elementen. Du kan vila tryggt i att hostian är tillräcklig i nattvarden.

 4. Förstår inte din logik. Så om någon inte kan köra bil så skall vi skrota alla bilar. Om någon inte kan läsa skall så skall vi lägga ner alfabetet och sluta skriva och läsa… Jesus har givit oss både brödet och vinet i kärleken och inget element är mer Kristus än det andra. Ske hans vilja. Inte din och inte min.

 5. Jag håller helt med dig, visst borde det vara självklart att skippa alkoholen i samband med nattvard likaväl som många församlingar har glutenfritt bröd för allergiker (det har jag aldrig hört någon protestera emot). Även ur barnperspektiv är det olämpligt med alkohol i nattvardsvinet. Det är mång barn som vill delta i nattvardsfirandet och tanken att kyrkan är först med att bjuda barn på alkohol känns inte bra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: