Är kyrkans gudstjänster relevanta?….

Vill Du hänga med på gudstjänst?

imageOfta undrar jag hur många i våra kyrkor, dels bland anställda och dels bland våra medlemmar, som bjuder in grannar, vänner och arbetskollegor till sin församlings gudstjänst?

”Hade vi bra, moderna och relevanta gudstjänster skulle jag göra det”, hör jag ofta bland anställda i olika församlingar.

Då frågar jag mig;

1) Vad menas med detta?

  • Bra – allt som känns relevant kan vi väl enas om är bra.
  • Modernt – att sjunga texter där man inte förstår orden och melodier som både känns och faktiskt är svåra att knyta an, öppnar inte så lätt upp vår inre längtan. T.o.m Martin Luther insåg detta och textsatte populära melodier, snapssånger.
  • Relevanta – om man tagit sig till en gudstjänst och upplever att den ger en något, som ex. gemenskap, möte med Gud genom texterna, predikan, musiken etc eller ex stillhet.

2) Sålunda tror jag att man mer behöver fråga sina gudstjänstbesökare vad som fungerar eller vad som inte upplevs som äkta. Jag menar att om man inte frågar, så kan gudstjänsten inte bli bättre. Saker som alltid kan förbättras är ju ex; ljudet, agendorna (storbild), retoriken, läsningarna, kroppsspråket hos alla, bemötandet, musiken, sången, flytet etc.,,

Med erfarenhet från eventindustrin, dess professionalitet gällande allt från klara syfte, mål, utförande och efterbearbetningen så är jag förvånad att man generellt inte lärt sig mer. I kyrkan har vi en handbok, och en ny är på gång, som vi skall följa som präster, men det är inte bara VAD vi gör som är det centrala, utan framförallt HUR man gör. Här finns mycket att lära från eventbranschen.

Risken att allt rullar på och vi gör som vi alltid har gjort är livsfarlig. Och jag tror att det är det vi ser i sviktande gudstjjänststatistik över hela landet.

imageDet är DAGS att på allvar börja diskutera HURET!!! Om vi tillsammans skapar möten med Guds ord som är på liv och död, och inte platta innantillläsningar och med musik som bygger murar, är jag fullständigt övertygad, bland annat genom egen erfarenhet, att fler inte bara borde, utan vill bjuda in de som man känner.

i Tierp har de Sinnesromässor jag och mina medarbetare startat och driver faktiskt lockat ca 70-80 helt nya gudstjänstbesökare som är unga till medelålders (som man säger att man inte kan nå) och de mc-gudstjänster jag och Joacim, vår duktige vaktmästare, driver flera gånger per år, lockar alla åldrar och mycket långväga gudstjänstbesökare år efter år. Anledningen är att dessa bägge känns just bra, moderna och relevanta. Jag jobbar med HURET.

Dessutom skäms vi inte för evangeliet. Tvärtom vi har sett att Jesus har räddat många i Tierp.

Kyrkans budskap är relevant. Om vi vågar vara det!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: