Jag föreläser idag och imorgon samt Polisen vill inte ha fast rattfyllerister

Man tror inte att det är sant.

mb-2008-6

Idag tisdag skall jag tala, om alkoholens baksidor och om hur barn i miss- och riskbruk har det, i Tierp, Stationsgatan 5, Sveasalen, kl. 18-20, med avslutande diskussion. Fri entré – öppet för alla.

Imorgonbitti kl. 08-10 skall jag tala på Café Mumrik, IOGT-NTOs lokal på Kungsgatan 61. Fri entré – även fika här såsom i Tierp.

Imorse funderade jag om det överhuvudtaget är intressant att diskutera alkohol i vårt land. Har dryftat frågan, bl.a. med många präster, men nästan ingen kommer med en reflektion, exempelvis vad kan kyrkan göra eller vad kan denne själv göra. Detta tycker jag är konstigt. Det går inte att skylla på att man inget vet, för alla vet.

Som ett brev på posten kom ett bevis på hur samhället agerar när jag läste tidningen.

Polisen är ointresserade att markera och visa på det egentliga förhållandet visar en färsk rapport, bl.a. för att om man tog fast rattfyllerister så skulle det innebära mer jobb administrativt. Ett människoliv är tydligen inte värt lite mer skrivbordsjobb. Anställ mer administrativ personal eller låt rattfyllerister jobba med pappersarbetet under sin fängelsetid. Idag kör cirka 20.000 på fyllan varje dag på vägarna.

”Polisen gör fler nykerhetskontroller än någonsin. Ändå minskar andelen rattfyllerister som åker fast. Orsak: Polisen prioriterar statistiken före säkerheten. – För att nå upp till målet brukar vi ställa upp oss en timme när folk är på väg hem från jobbet och vi inte riskerar att fånga några rattfyllerister, säger en polisman i en nygjord studie.

Var fjärde dödsolycka i trafiken orsakas av alkohol, enligt trafiksäkerhetsorganisationen NTF. För två år sedan dog 125 människor på grund av rattfylleri.

Polisens arbete ska få ner statistiken. Bland annat genom slumpmässiga kontroller och på tider och platser där rattonyktra kan tänkas dyka upp. I verkligheten är det precis tvärtom, visar en studie gjord av bland annat polisforskaren Stefan Holgersson.” Läs hela artikeln i Aftonbladet… 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: