Många bra ord som berikar

Det är boktravar överallt. Tänkte ge några tips. En hel del av dem är ännu olästa, många är pågående och andra återvänder jag till frekvent.

sanningar1Börjar med ”Sanningar och gömställen” av Larsåke W Persson.

Den beskrivs bl.a. så här: ”Om man aldrig har mött någon som sett så börjar man dölja saker och ting också för sig själv. Det påstår Marianne Fredriksson i boken ”Den som vandrar om natten” och Larsåke W Persson tar det som utgångspunkt för sin själavårdsbok om vad vi ska säga och vad vi ska förtiga i livet. Boken tillämpar god själavårdsundervisning. Här finns livsberättelsen, både egen och andras livserfarenhet.” Alla bör läsa boken, den är viktig.

jerusalemInför helgens Selma Lagerlöfs satsning, kan jag rekommedera boken jag nu återvänt in i, ”Jerusalem” och som bygger på en verklig händelse. Även boken ”Äldst, yngst och mittemellan” av Elisabeth Schönbeck plöjer jag nu efter att hört om boken i TV 4. Den handlar om syskon och vilken placering man där har och hur den påverkar en i det vuxna livet. Man får sig pålagda roller, utan att välja. Frihet kan vara en shimär.

En berättelse som jag kommer ge mig in i under helgen är ”Hatet”, där Anders Nyqvist berättar rakt om sin uppväxt. Boken gör tydligen ont att läsa.

”Utåt är pappan den lyckade klassresenären som är politiskt engagerad och har skapat en fin familj. Hans karisma vilseleder omvärlden, men i hemmet trappas missbruket upp, pappan blir våldsam, oberäknelig och giftig. Han förgriper sig på Anders mamma och håller hela familjen i ett skräckgrepp genom psykisk terror, lögner och hot. De väntar på nästa utbrott, är alltid på spänn. Under Anders säng står ständigt sportbagen med det viktigaste nerstoppat, ifall han måste ta med sin lillebror och fly under någon av de otaliga sömnlösa nätter då mammans skrik håller dem vakna”. (Källa ovan Adlibris.se).

vagmarkenGivetvis finns ”Vägmärken” med i bakgrunden. Dag Hammarskjöld var ju FN:s generalsekreterare från 1953 till sin död 1961 och ledamot av Svenska Akademien från 1954.År 1961 erhöll han postumt Nobels fredspris. Boken visar upp en människans innersta tankar.

Alla människor visar inte upp allt utåt, det finns mycket bakom ytan, både medvetet och många gånger även begravt bakom svårigheter. Sanningen gör oss fria, men det behövs mod.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: