Önskar alla varaktig Sinnesro

Dagen innan julafton och det är dags för vila.

Ta nu hand om Er och era nära och kära och er själva framförallt. Önskar innerligt alla en varaktig Sinnesro. Många jäktar, för att sedan ta det lugnt. Hoppas de kan varva ner bara (färska undersökningar visar att väldigt många barn önskar sig helst en vit jul, dvs. att de vuxna inte skall dricka alkohol, att de inte ens skall dricka måttligt, då det innebär förändringar som barnen känner av, oftast efter bara två glas, vilket Sveriges Radio och tv-filmen: ”Ta inte bort min sup” visade enkelt och klart för en månad sedan).

alkohol1200.000 barn i Sverige kommer att uppleva att deras mamma blir misshandlad under julen, enl. Rädda Barnen idag.

Alkohol är oftast den som suddar ut den sista gränsen, så att våld inträffar. Sluta blunda för vad alkohol ställer till för så många. Förstå! Jag gör det, eftersom jag möter dess offer och jag lovar att det är väldigt, väldigt många bara här i Uppsala. Vad gör du som kristen eller som humanist. Snackar eller blundar. Hoppas innerligt att du är en förebild, då det finns för få helt nyktra. Barn gör ju bekant som de vuxna gör, inte vad de säger…

En del kommer under julen att besöka bl.a. kyrkor, en del enbart pga. tradition , andra då de är troende.

Idag presenterades en undersökning som visade att det är en klar nedgång av gudstjänstbesökare (över 1,5 miljoner mindre besökare över hela landet) och Regionala nyheterna i TV 4 intervjuvade Stiftspedagogen Garlöv i Uppsala Stift och hon ansåg att anledningen var tiden, kl. 11, på söndagarna var en bov i sammanhanget för dagens människor. Jag tror det finns fler anledningar och vet att det är på gång med nya typer av gudstjänster, vilket Biskop Persenius talat om.

Många kan nog uppleva att gudstjänstformen känns omodern och att den inte berör dem. Det finns också en stor grupp som inte har varit på gudstjänst på länge och som lever med uppfattningen att alla gudstjänster är likadana i form. Det finns ju numera så många olika typer av gudstjänster, såsom ex. Tomasmässor och Sinnesrogudstjänster, och de drar många besökare till sig, vilket visar på vikten av förändring. Att det är uppenbart viktigt att se över gudstjänsternas uttryck är alldeles uppenbart, och detta i allt från musiken, retoriken, tekniken, liturgiken till bl.a. marknadsföringen.

TVn idag visar även att kyrkor äver hela världen har öppet och många bjuder på mat och gemenskap i jul. Många människor är hungriga och många är ensamma. Vi alla borde öppna våra hjärtan och plånböcker, oavsett tro, och enas om att med våra handlingar kan vi förbättra världen, inte bara med ord. Kärlek manifesteras ju i handlingar. 

En intressant artikel om Bibelns trovärdighet som historisk källa kan du läsa i Dagen idag.….

biker_bibel1Bibeln är svår att förstå, så här säger Jesus:

Liknelsernas syfte

Lärjungarna kom fram och frågade honom: ”Varför talar du till dem i liknelser?” Han svarade dem: ”Ni har fått gåvan att lära känna himmelrikets hemligheter, men det har inte de andra. Ty den som har, han skall få, och det i överflöd, men den som inte har, från honom skall tas också det han har. Därför talar jag till dem i liknelser, ty fast de ser, ser de inte, och fast de hör, hör de inte och förstår inte.  (Matt 13:10-17).

 

I veckan har jag fått en del kommentarer här på min blogg. Bakgrunden är mina tankar som jag ville förmedla och som Bibeln bättre kan uttrycka än vad jag bevisligen kunde.

Jag skäms inte för evangeliet. Det är en Guds kraft som räddar var och en som tror, juden främst men också greken. I evangeliet uppenbaras nämligen en rättfärdighet från Gud, genom tro till tro, som det står skrivet: Den rättfärdige skall leva genom tron. (Rom 1:16-17)

 

2 kommentarer på “Önskar alla varaktig Sinnesro

Add yours

 1. Måste få fråga, är du emot all sorts alkoholdrickande eller enbart de som ”går över gränsen”? Är det föräldrar, folk som är i närheten av barn eller bara i allmänhet?

  Som vanligt så är jag källkritisk och lär dra en snabbräkning på din påstådda siffra att 200.000 olika mödrar i sverige blir misshandlade under julen.

  * BRÅ fick in 27.000 misshandelanmälningar mot kvinnor under 2007.

  * BRÅ räknar sedan tidigare med ett mörkertal på *5, för enkelhetens skulle dubblerar vi denna siffra (väldigt överdrivet).

  * Julen pågår i 13 dagar, eller 3.5% av året.

  * Vi antar även att alla kvinnor som kan anmäla en misshandel är mödrar.

  – 270.000 överdrivna ”äkta” fall av misshandel per år.

  – Vilket ger att i snitt så skulle 9450 (270000*0,035) mödrar bli misshandlade om varje mor enbart hade ett barn.

  – För att få ekvationen att gå ihop (9450 vs 200.000) så bör vi anta att varje mor som blir misshandlad har 21 barn.

  *letar febrilt efter statistiken som påvisar att misshandel kan göra kvinnor gravida*

  (Ta det här med en nypa salt, både min uträkning och ”nummer man hittar på internet” ;))

 2. Hej Emil!

  Ang. siffran om 200.000 kvinnor som kommer att bli misshandlade under julen, så kommer siffran från TV4 nyheterna imorse och som de hänvisade till att de fått från Rädda Barnen.

  Alla får tro på vad de vill och dricka vad de vill. Jag tycker om att leva i direktsändning och kan koppla av utan alokohol numera.

  Barn blir otrygga efter ungefär 2 glas med alkohol, som t.ex starköl, vilket framkommit i olika undersökningar som citerats av olika tidningar den senaste månaden. Jag tycker man skall vara rädd om barnen och julen tillhör väl dem också.

  Hoppas du får en fin ledighet.

  MVH. Mikael.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: