Uppsala Domkyrka lyfte igår frågan om alkohol föredömligt!

Svår fråga om de svaga igårkväll.

19.00 Öppet samtal: De glömda barnen. Det dricks mer alkohol i Sverige i dag än under superiet på 1800-talet. Vart femte barn lever i ett hem där en förälder har riskabla alkoholvanor. Ett öppet samtal med Mikael Bedrup, pappa, make, vd, prästkandidat, beroendepersonlighet om alkoholism. Medberoende, möjliggörande – och vad vi kan göra åt det. Katedralkaféet.”

mikael-bedrup-20041203-i-budbararen

Blev intervjuvad av bl.a Rolf Nordblom (fd direktor för Samariterhemmet) igår kväll (enl. annons från Domkyrkoförsamlingens hemsida ovan) på Katedralacaféet. Inbjudare var Svenska Kyrkan och Uppsala Domkyrkoförsamling. Temat var de ”glömda barnen”. Det kom en hel del besökare, så det fanns tydligen ett intresse.

Fick berätta om mina erfarenheter som glömt barn till en missbrukare och hur medberoendet kan förstöra en familj och barnen, även när de blivit äldre. Dessutom blev det en hel del frågor om hur alkohol påverkar och lamslår vårt samhälle idag. Vad kan vi göra, var och en, diskuterades och dessutom kom det upp frågor om hur min tro räddade mig från alkoholen och det kom även upp frågor om min väg till prästkandidat och sedan kom det en hel del frågor hur man skall kunna inkludera flera i kyrkan, då alkohol förstört, och då med en tydlig diakonal signal med bl.a druvjuice i nattvarden.

Spännande och modigt att man från domkyrkan ville se denna svåra problematik och lyfta upp kanske den viktigaste frågan som lamslår familjer och företag i vårt samhälle idag. Rädda Barnen hade i DN igår en annons, där de berättade att 200.000 barn misshandlas. En på varje gata, en i varje hyreshus, statistiskt sätt. Alkohol är då oftast inkluderat. Endast ca. 3.000 barn får hjälp.

Vi alla har tydligen svikit barnen. Klicka  här och se bif. länk – och vad Benny Haag kort säger om vår samtids våld och alkohol och om de oskyldiga barnen!!!

Tror att kyrkan kan bli en fantastisk resurs i framtiden med dess kompetens; om man vill, orkar och om man kan frigöra resurser så man kan lyfta alkoholfrågan på stort allvar. Kom ihåg att du just därför är viktig som medlem i Svenska Kyrkan, din insats behövs och det du bidrar med.  Låt barnen komma till mig, sade ju Jesus!!!! Ber och hoppas att vi alla vågar gripa in för den många barnens skull och deras  framtid.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: