Verklighetsglasögon orkar ingen bära…

Ljuset värmer mitt inre, och fyller hela mig med glädje en solig dag som denna.

mikaels-bilder-varen-2008-025

Det var så nära idag att starta hojen och ge sig av på krokiga vårvägar.

Men…. det finns annat som jag tydligen prioriterar mer. Besökte nya Gigant IKEA i Uppsala som öppnade denna onsdag. Finanskris? Antingen är krisen en mediahype eller så är folk shoppingberoende? Det var fullt med nyfikna, men framförallt köpsugna. Jag har köpt saker i mitt liv, inte tu tal om den saken.

Men… jag har först blivit tvingad pga studier och ingen inkomst att tala om sedan sex år och dels faktiskt insett att prylar i sig betalar ingen hyra, utan tar bara plats och kostar omsorg. Ut med gammalt och in med nytt, tänker Kamprad & Co. Smart sätt att kränga prylar på.

Men… varför behöver vi hela tiden nya moderiktiga möbler? Är det för att vi blivit så ytliga att det är lättast att byta ut det yttre, så vi slipper möta vårt sanna inre?

På fredag skall vi ha psykologiprov. Skall redovisa för olika människotyper och beteenden samt sjukdomar. Allt från neruroser till tyngre defekter. Shoppingmissbruk kunde jag i alla fall idag identifiera på det gul-blå varuhuset. Bland vänner och mig själva kan man också hitta roliga egenskaper som man kan analysera. Många sköningar känner jag. En del kändisar är också intressant att studera. Att lägga ihop ”glömda barn” syndromet med olika personlighetstyper och störningar när man analysera människor är hisnande. Alla bestick är inte i lådan hos alla, vilket vi glömmer bort ibland. Men det gör inget, bara man har koll på vad det är som driver en själv och andra. Med större insikt – bättre möten.

Vi kan nog trösta oss med att ingen är riktigt frisk och att Gud vill oss det bästa i den här frågan, och när Jesus frågar oss i det heliga evangeliet: ”Vill du bli frisk?” Kan vi säga ja eller nej. Undrar vad folk skulle svarat på en sådan fråga utanför IKEA idag? Vad tror du? Hade någon insett att man är sjuk eller att världen är det? De kanske skulle sälja glasögon i varuhuset som man kunde se verklighetens alla sidor med. Fast ingen hade nog varken velat eller vågat köpa sådana glasögon.

Fortsätter fastan nu på nionde dagen. Såg ju mig själv i spegeln. Verkligheten är lite jobbig ibland, men det är bara då jag erkänner, som jag kan förändra. Det skall bli skönt att inte stå i vassen i sommar. Tack och lov är det en stund kvar.. och nio kilo kvar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: