Äntligen är min tes bevisad!!!!!!!!!!!!

Hoj tur och lunch på anrik krog i en liten Uppländsk bruksort. Träffade den prisbelönte krögaren och som berättade för mig att han valt att vara nykter sedan över sex år. En till…

Benny Haag tog upp det häromdagen och nu har vi som vill förbättra vår värld, från våld och elände, fått belägg från forskningen angående alkohol.

Tvärtemot vad många tror är alkoholen en långt viktigare faktor bakom våldsbrott än vad psykisk sjukdom är. Alltmer forskning kommer nu som motsäger bilden om den farlige psykpatienten.

– Risken för att psykiskt sjuka begår våldsbrott ökar i ytterst liten utsträckning om de inte också missbrukar alkohol eller andra droger, säger Seena Fazel, forskare vid universitetet i Oxford. Fazel har under tio års tid studerat sambandet mellan psykisk sjukdom, missbruk och våld. Att rättsväsendet och medierna ändå fokuserat så mycket på psyksjuka och så lite på alkoholmissbruk beror, enligt Seena Fazel, på att psykiskt sjuka har legat bakom några av de mest spektakulära våldsbrotten som medierna har rapporterat mycket om.

Alkoholens roll bakom våldsbrotten har varken politiker eller medier velat lyfta fram. – Den är en så självklar del av vårt samhälle. Och det är lättare söka förklaringar i ovanliga saker som man själv inte har någon erfarenhet av, säger Seena Fazel till Kaliber i P1.

En av de tyngsta studierna som visar detta publicerades för några månader sedan. Den utfördes av den amerikanske psykiatriprofessorn Eric Elbogen. Den är unik eftersom den omfattar så många som 35 000 personer.” (Källa: Dagen.se. 2009-04-26)

Vad tycker du behövs göra nu då?

6 kommentarer på “Äntligen är min tes bevisad!!!!!!!!!!!!

Add yours

 1. Jag känner en antal killar som tagit livet av en annan människa och dom har alla en gemensam nämnare alkoholen.

  Flera av dessa killar har bara gjort våldsbrott under alkoholens inflytande aldrig annars.

  Två av dom är idag troende och dom kommer inte att begå nya brott för alkoholen har ingen plats i deras liv längre.

  Gud välsigne dig Mikael.v v v v Thommy Bergenwall

  psalt. 37:5

 2. Hej Thommy! Namnet säger allt: alko- hål. Om man är omtöcknad, bedövad, av alkohol så är det oerhört självklart att man inte vet vad man gör i alla ägen. Fortsätt att sprida det befriande budskapet om Jesus. Kämpa på!!! Guds Frid Broder/ Mikael.

 3. Hå ja ja. Har haft flera vänner de sista åren som dött av alkohol, så nog dödar alkohol allt och det är ju också vi människor som valt att tillåta alkohol och möjliggöra att det är så oerhört tillgängligt. Allt för få vågar på allvar ta ställning mot alkohol som förlamar halva svenska folket.

  Snackar gör många. Vi i vår familj har alla valt att inte dricka alkohol, då vi vill vara förebilder. Vågar du som präst göra samma sak? En liten uppoffring, dvs. om man inte själv har problem med beroende, som kan inspirera andra, vet jag alldeles säkert, då vi fått göra det.

  Allt gott. Mikael.

 4. Håller med dig David. Ingen dör av alkohol om man inte själv väljer att dricka,dvs om ingen öppnar korken.

 5. Hej Jan! Beroende och beroendepersonligheter är kopplad till hur deras hjärnor fungerar: lägre serotoninhalt och där signalsubstansen dopamin kopplar om hjärnan för all framtid (därför kallas det nykter alkoholist, man blir inte frisk, utan man kan bara tillfriskna). Sålunda finns det ett enomt stort folkbildningsproblem hur beroendepersonligheters hjärnor fungerar, att välja för en beroende, även ibland för nykter sådan är INGEN viljehandling. Är belöningsystemet en gång omkopplat så kommer det att förbli så (därför kan man inte dricka igen), vilket ex. Stefan Sparring, överläkare på Maria Ungdom berättade om i veckan i Uppsala och berättade om de amerikanska forskningsresultaten. Är man igång i sitt beroende finns inga valmöjligheter. Det är inte på den nivån hjärnan fungerar just då. Sålunda har vi ett folkbildningsproblem.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: