Ta motgång med ro

En del dagar händer det saker.

Retreat 20090518-20 Nya Slottet Bjärka-Säby 030

Har inte skrivit så mycket den senaste tiden. Att vara på retreat är att gå in i tystnad och lyssna inåt. ”Guds rike är inom er”; säger Jesus.  (Bilden till höger är från kapellet på Bjärka-Säby).

Vi lever i en tid då tempot oftast är uppskruvat för många. Ibland vet de själva inte varför, de ”bara måste göra allt det de har planerat”. Varför då? brukar jag fråga. Och ställs den frågan flera gånger under ett samtal, blir det ofta tydligt för den kravfyllde att kraven kommer inifrån vedebörande, allt för ofta utan eget ifrågasättande, en del gånger inte förrän något går fel.

Retreat 20090518-20 Nya Slottet Bjärka-Säby 021

Nya Slottet Bjärka-Säby var sagolikt. Sionförsamlingen i Linköping fick slottet i gåva 1980 av ägarna familjen Ekman, med uppgift att förvalta den vidare, dels under kristen profil och med ekumeniska verksamheter bl.a. (Bilden till vänster och fönstren längst upp är där jag bodde).

Underbart skött. Här lever kvinnor och män i kommuniteten. De jobbar, studerar och lever i tidegärden. Kontinuerlig bön och bibelläsning många gånger under dagen bidrar till en fokuserad Gudsrelation som sprids i alla möten där. Prova på en egen enskild retret där, jag kommer att återkomma.

Peter Halldorf lever i denna kommunitet och med många andra teologer, från olika samfund, skrivs här även den utmärkta skriften ”Pilgrim”, där för övrigt min pappas kusin Per Beskow ingår.

Just nu läser jag Halldorfs ”Andens folk”, en levande tolkning av Apostlagärningarna. Mycket läsvärd. Hur kom det sig att de första kristna kunde överleva och varifrån fick de kraften, tas här upp. Den Helige Andes roll förklaras här på ett lättförståeligt sätt. Andens roll talas det enligt mig, för lite om i våra kyrkor och i våra samtal som kristna.

Först gick avgasröret sönder på min lilla miljöbil (ny är beställd och det går på garantin) idag, sedan fungerade min i-phone inte längre. Två resor in till Uppsala idag. Puh.. Och jag får tillbaks den telefonen om ca. 4 veckor, så det vara bara att ta fram den gamla igen. Ju mer teknik, ju fler fel.  Sedan fick jag höra att en nära vän hade blivit tagen för ringa narkotikainnehav. Hade det på lut, men för en del kom det som en chock. I de lugnaste vatten…

Förr hade jag nog gått i taket, men jag tar allt med ro idag. För vad hjälper det att stressa upp sig. Det löser sig nog bara man gör det man skall.

Nu är det några dagars sammanfattning på Johannelunds teologiska högskola nästa vecka och en middag samt avslutningsgudstjänst där på fredag kl. 0930. Sedan är min prästutbildning färdig där. Många dagar, många PM och uppsatser har jag skrivit, fler än Ni kan ana. Otroligt många böcker har lästs, den del sticker ut mer än andra. Mitt bibliotek är nu ganska stort bestående av teologisk litteratur. Har köpt det mesta vi läst (vilket märks i plånboken som nu ekar).

Det började med en Biker-Bibel på mc-mässan år 2000 och igår predikade jag utanför Gottsunda Centrum i en mc-gudstjänst som min kommande kyrka, Gottsunda arrangerade igår, och snart är jag präst, märkligt…. Det blåste så jag släppte mitt manus och lät den Helige Ande fylla min tanke med ord och kraft. Läs här från UNT idag…

En dag i taget. Så har jag överlevt i tanke, ord och handling. Enkelt, men svårt. Tack Jesus för att du håller mig handen, och ibland både bär och har burit mig. Allt är nåd.

3 kommentarer på “Ta motgång med ro

Add yours

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: