Valdagen med mycket folk, i alla fall i Gottsunda…

Gottsunda kyrka.

Vi hade öppet valdagen igår söndag från tidig morgon till kväll i våra kyrkor, Gottsunda och Sunnersta. Och aktiviteterna avlöpte varandra. Vi visade upp olika saker och ingredienser från församlingens olika utbud. Många stannande länge i vår kyrka i Gottsunda. Lyssnade på jazzgudstjänsten, fikade, såg våra kyrkotextilier (där en del av oss präster visade upp och förklarade prästens samt diakonens olika klädesplagg) eller tog del av barnaktiviter eller var i ungdomsrummet och spelade biljard med mera, med flera stationer… Många möten blev det med de närboende. Skapa relationer är A och O för fördjupade möten för oss alla.

Var på kvällskanten och röstade i vår församling där jag bor. Här hade det inte varit så många och röstat, enligt de som jobbade där. Trist. Kyrkan här ute på landet bör och borde spela en mer framträdande roll, tycker i alla fall jag. Vore verkligen kul att pröva de olika idéer som finns här ute, vilka jag tagit del av genom mina grannar och närboende genom åren, för att göra kyrkan mer tillgänglig och adekvat för oss alla.

Idag nås jag av nyheten att det bara är ca 12 % som röstat.

  • Är det för att kyrkans utbud inte verkar beröra och intressera de flesta?
  • Eller är det för att kyrkan har svårt att berätta, kommunicera ut, vad de gör för gott och bra med alla sina utbud?
  • Eller är det att en hel del inte anser att kyrkan gör tillräckligt intressanta saker för dem och de kanske inte känner igen sig i psalmer som är gamla med musik som känns minst sagt ålderstigen.
  • Språket har ibland svårt att nå fram till hjärtat, det kanske på sina håll förklaras hur det ligger till i tron och dogmerna, men där svagheten utlämnas, så man känner inte igen sig i kyrkbänkarna. Man når huvudet men inte hjärtats tomrum med sina förklaringsmodeller.
  • Eller är det så att man dålig självkänsla, man vågar inte direkt, rent och klart förkunna det glada budskapet om Jesus.

Något tycks i alla fall vara förfärligt fel, när få deltar och många inte vill påverka. Och det är bara det man erkänner som man kan förändra. Jag tar rygg på vinnare, de som tycks lyckats. Inom Svenska kyrkan har vi bl.a. Allhelgonamässan och St:a Clara, två olika kyrkor som tycks beröra med två olika uttryckssätt. Här möter man livsförvandlade liv, människor som kommit till tro och blivit lite helare. Och som talar om det för sina vänner. Återigen Andra Korintherbrevet, kapitel 5, rad 17.

Jesus har förbättrat mitt liv och det talar jag om. Ofta. En del blir intresserade. Våga tro, det handlar om tillit – något som tycks fattas alltför många. Jesu budskap är så stort att man knappt vågar fatta det och ens tycks tro det är relevant – det är ju gratis. Och vem erbjuder något gratis i vårt samhälle idag – kom och köp konserverad gröt – tycks budskapet vara. Ett evigt liv – kan det verkligen stämma? Kom och lyssna på min predikan om Guds löften kommande söndag i Gottsunda kyrka kl. 1100. Temat är ”Genom död till liv”. Det borde beröra och engagera människan av idag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: