Medberoende….

Det finns diken.

Att hjälpa eller stjälpa. Många gånger tror människor att de är snälla när de hjälper andra. Ibland utan att de blivit ombedda. Kanske kan motivet vara för att man själv vill bekräfta att man duger. Fast man förstår nog inte det själv alla gånger eller att man tar bort ansvaret hos den man vill hjälpa.

Det finns så mycket medberoende i vårt land. Möjliggörare för dumheter.

Inom alkoholberoendet finns ex Alanon, 12-steg mot tillfrisknande.vi behöver Gemenskaper där vi kan berätta våra nederlag och där vi kan få råd och stöd för att nå försoning. Och där vi inte blir negativt bedömda.

Som präst och människa märker jag att det finns ett stort behov av att bli lyssnad till och bli speglad. Kyrkorna är och bör kommunicera detta tydligt, att man kan och är en medmänniska som kan hjälpa till frihet från medberoende.

3 kommentarer på “Medberoende….

Add yours

 1. Tjena Mikael,

  Läst lite sporadiskt i din blogg….Har du gjort något kul i sommar som inte har med jobb att göra? så att du kopplat av din goda gärning…
  Det är svårt med hjälp..ponera att jag vill hjälpa dig till att må lite bättre, hur tror du att du skulle reagera då bortsett från att du tycker jag är snäll?

  Emanuel

 2. Hej! Mycket jobb blev det. Och lite hojåkning. Det har varit bra.

  Det du frågade så menar jag givetvis att man skall hjälpa andra, dock är det bra att för sig själv klarlägga syftet. Det kan finnas andra motiv än att man är snäll ex att göra sig själv behövd och att man då kanske också går över den Andres gräns. Man kan fråga innan man griper in.

  Och så kan man hjälpa den Andre att inte ta tag i sitt liv om det är osunda saker den Andre sysslar med.

  Allt gott!!!!!!!!

 3. Bra svar! förstår precis hur du menar….tycker exakt lika…

  må gott du med, Emanuel

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: