Gudstjänst i tiden…

Fakta om gudstjänstutvecklingen, framförallt inom Svenska Kyrkan under de senaste 40 åren, skriver Ninna Edgardh om i sin nya bok ”Gudstjänst i tiden” (Arcus förlag).

Denna viktiga bok ger breda insikter om tidens förändring och gudstjänstens olika särarter över ovan angiven tid.

Fakta, vilka kan ge förståelse varför Svenska Kyrkans möten ser ut som den gör idag har Edgardh fyllt boken med. Saknar dock slutsatser. Måhända är det inte bokens syfte. Bilden blir dock platt när inga grundligare analyser finns.

Jaha, nu har jag mycket fakta och vad skall jag med dessa till kan man tänka. Man kan från de områden som känns angelägna på egen hand eller inom ens församling gemensamt ta avstamp från Edgarhs bok. Tänker bland annat på hur gudstjänsten kan göras mer relationell mellan människor. Ex vid gemenskapen efter gudstjänsten. På så sätt får gudstjänsten en längre sträckning och det dubbla kärleksbudet en tydligare plats i praktiken. Många är ensamma idag så det bör vara ett bra fokus.

Saknar studiet om att gudstjänsten kan och bör vara en livsförbättrande plats för individ och i förlängningen då för gruppen.

Sålunda är det märkligt nog endast i förbigående som predikan berörs. För mig är det både märkligt och på gränsen till dumhet. Predikan som bör ta avstamp ur Bibelns texter och Guds budskap in i våra liv är och borde vara centralt. Predikantens arbete som landar i människors hjärtan förvandlar liv. Vågar inte Edgardh forska i om prästers förkunnelser är för dåliga (eller tvärtom?). Jag tror att bra förkunnare är livs viktiga för att nå ut med Guds budskap. Annars fastnar vi bara i mysiga känslor om formen och ytan blir viktigast. Retorik bör komma upp på agendan. Och mikrofon samt röst teknik.

Bibelns roll berörs knappt alls. Edgardh noterar från sina rapporter att många unga knappt har kunskap om Gamla testamentet. Att Bibelkunskap gällande både det Gamla och Nya testamentet är på låg nivå gällande alla åldrar generellt noteras inte.

Boken är läsvärd i högsta grad för våra församlingars anställda. Fredrik Mode’us böcker ”Mod att vara kyrka” och ”Längta efter liv” borde också vara självklara val att noggrant studeras i alla församlingar.

Om man anser att gudstjänsten är kyrkans centrum så bör ständig analys vara högsta prioritet. Gudstjänsten är en fantastisk mötesplats för människa och Gud. Låt oss anstränga oss så den fortgår att vara en andlig påfyllningsoas.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: