Fler till våra gudstjänster…

Jag har en dröm….

Och jag är övertygad om att vi kan locka många fler till våra gudstjänster. Naivt? Nej.

Ett helt liv har jag varje dag funderat över möten. Om vad som behövs för att skapa relevanta livsförbättrande mötesplatser. Allt från teknik, logistik, retorik, lokalutformning och språkval, för att nämna några ingredienser som bör dissekeras för att möten skall kunna bli positiva. Det krävs ett visst mått av mod och feedback för att över tid hålla möten välbesökta.

Läser idag prästen och docenten Ninna Edgardhs alldeles nytryckta bok, ”Gudstjänst i tiden”. Hon har som jag funderat över gudstjänster idag och inför framtiden. Edgardh har forskat kring gudstjänstliv i Svenska Kyrkan år 1968-2008. Här finns mycket att hämta!

Det finns en stor kompetens i vår kyrka. Dock har jag funderat om man ständigt analyserar varför ens församling har många eller få gudstjänstdeltagare. Inom eventindustrin görs detta ständigt. Man har tydliga mål och syften där, risken i kyrkan är att man inte tar sig tid för att komma fram till vad man vill och slentrian kan bli en fara.

Det finns skarpa varnings signaler att anställda och kyrkoråd inte går i ens egen församling. För mig är detta märkligt, särskilt om man påtalar att gudstjänsten skall vara kyrkans centrum och så går man inte själv dit. Är inte det lite tokigt?…. Givetvis är det så inte överallt i vårt land, dock har flera biskopar påtalat och insett denna farliga trend. ”Barn gör ju som sina föräldrar” lyder devisen. Detta gäller nog även i andra sammanhang också.

Mode’us har i sin senaste bok studerat kyrkor som är välbesökta. Kan så sammanfatta att diskussion och samtal kring gudstjänster bör vara viktigt och att man avsätter tid regelbundet för analys, dvs om man vill skapa och vara delaktig i förbättrande gemenskaper.

Vet att vi behöver trovärdiga gudstjänster och Gud för att ständigt förbättra våra liv och så vi får sinnesro.

Bilden är från Laholms vackra kyrka. Tänk dig den fullsatt. Det gör jag. Jag har en dröm…..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: