Unga kyrkobesökare riskerar bli feta!

20110326-170252.jpg

Unga kyrkobesökare riskerar bli feta, skriver tidningen Dagen och hänvisar till en amerikansk studie som visar detta, då de unga blir medelålders. Anledningen är osunt fika i kyrkans verksamheter. (Läs artikeln från USA här: http://blog.beliefnet.com/news/2011/03/study-suggests-young-adults-can-get-fat-at-church.php).

Jag har påtalat detta. Vid de flesta tillfällena man erbjuder fika så är det fikabröd, tårtor, smörgåsar, saft osv och som INTE är bra föda. För mycket socker i, samt vitt mjöl är inte bra att inta. Lägg till att många rör sig allt mindre och att genomsnittsvikten ökar markant, vilket borde innebära att kyrkorna borde vara en plats som är en förebild och hjälpa människor, inte stjälpa dem. Mer än 40% i Sverige bör på farlig övervikt.

För att kyrkan skall vara trovärdig med sitt budskap, så bör man ta människors hälsa på allvar, hävdar jag bestämt. Gud vill att vi skall sköta våra relationer och vår kropp, det står i Bibeln. Den gyllene regeln ger en vägledning även för det vi bjuder på i våra verksamheter.

Jag vet att man mår så mycket bättre om man slutar med onyttig mat och rör på sig. Vi behöver också ta hand om vår andlighet. Bägge delarna behövs.

Studien visar att det är hög tid att hjälpa våra unga och alla för den delen i våra verksamheter. Vad tycker du? Skall vi hjälpa människor att må bättre både andligt OCH fysiskt?

Läs artikeln från Dagen här: http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=253656

3 kommentarer på “Unga kyrkobesökare riskerar bli feta!

Add yours

 1. Jag blir bestört av detta inlägg. Kyrkan ska vara öppen för alla och Ingen tvingar folk att köpa sötsaker.
  En vän till mig läste detta inlägg och hon var mycket ledsen, kränkt och ångestfylld då hon läste detta.
  Hon är sjuk i anorexi, och de personer som har ätstörningar ska Slippa prat om vikt, fetma, och dylikt i kyrkan.
  Jag själv har matproblem åt andra hållet, så innan ni skriver om fetma som ett ökande problem så bör ni se vad orsakerna är.
  Jag dämpar ångest med mat, godis eller andra självskadehandlingar och kyrkan ser vi som en frizon, där vi får vara oss själva och älskade för de vi är, med- eller utan ätstörningar

 2. Jag vet vad beroende innebär. Är nykter från alkohol, socker och matmissbruk. Kyrkan bör vara en frizon för människor med beroende. Socker är farligt visar forskningen. Vi i västvärlden blir allt tjockare, det är inte bra för oss. Därför behöver vi hjälp.

 3. Maria,
  Vad arg du verkar vara, du och din vän kanske ska läsa något annat än den här bloggen. Sen förstår jag inte var du fått för dig att man blir ”tvingad” att köpa fika.

  Jag håller med Mikael till 100% om hur viktigt det är att vi rör på oss och har koll på vad vi äter. Har själv haft problem med övervikt och legat i hög risk för både hjärtproblem och diabetes så jag tycker vi inte skall vara tysta om detta växande problem. Vi måste ta hand om våra kroppar både fysiskt, psykiskt och andligt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: