Ett år av saknad och det inre hålets fyllnad….

Livet är en märklig resa.

Blir mer och mer förundrad, ju längre jag fått förmånen att leva. Vi alla möter många under vår väg, människor av alla de skilda slag, med olika erfarenheter och kunskaper. Har lärt mig att jag inte kan döma någon annan, har ju inte gått i deras skor hela deras liv. Vet inte hur någon annan haft det i sin barndom och i sitt inre liv. Det kan se fint ut på utsidan, men det säger inget om hur den människan har det. Vi är ”svåra människor för ett enkelt liv” och vi kan ibland krånga till allt. Nu lackas det strax jul. En helg med förväntningar, också de av skilda slag för var och en av oss.

Idag är precis ett år sedan min kamrat Hasse Forsberg avled.

Jag saknar honom enormt mycket. Hasse efterlämnade ett stort hål i mitt inre. Kunde nog inte föreställa att saknaden skulle bli så stor. Man kan inte ersätta en människa. Är också tacksam för att fått haft Hasse som vän, med hans befrainde raka humor, hans energi och positiva livshållning och hans unikitet. Tack för alla skratt Hasse, alla resor med mc´n och allat tokiga kommentarer. Idag går mina tankar till hans nära och kära. Han har efterlämnat bland annat ett mc-run på Sveriges Nationaldag härute som nu går av stapeln till hans minne.

En del är ensamma i jul och en del människor har många kring sig kommande helger. Julhandeln omsätter mycket pengar och produkter och den lockar med allsköns metoder för att vi skall handla så vi blir glade och lyckligare, så att vi därigenom fyller våra inre hål och mättar våra begär. Tänker på Jesu ord: ”Jesus svarade: ”Jag är livets bröd. Den som kommer till mig skall aldrig hungra, och den som tror på mig skall aldrig någonsin törsta (Joh 6:35). Av egen erfarenhet upptäckte jag att tron på Jesus fyllde mitt liv med mening och kärlek. Skulle aldrig kunnat föreställa mig att jag skulle blir aktivt kristen och dessutom präst. Tron har förbättrat mitt liv och Bibelns läsning korrigerar mitt liv och fyller deet med kärlek. Märkligt underbart.

Egentligen är Jesu budskap ett hot mot Frestaren, för det är så det onda – Djävulen bland annat benämns i Bibeln. I det nutida livet skulle det kunna vara alla produkter som vi inte behöver, dvs. lockelsen till vår girighet och stillandet av våra egoistiska lustar. Så medans handlen affischerar om sina lockvaror för att vi skall köpa för att bli glada i jul, så är faktiskt julens budskap det rakt motsatta. Den förespråkar ugivande kärlek, Jesus dog faktiskt oskyldig på korset för Dig och mig. Å andra sidan kommer de de vise männen och ger presenter till Jesus barnet, ett bevis på uppskattning och det är ju också handelns mål, att vi skall giva. Forskningen har visat att vi blir gladare om vi ger, Bibeln säger ”det är saligare att ge än att få”. Så kontetentan är avsikten. Det är inte prylarna som skäner glädje, uatn avsikten, motivet. I Romarbrevet 8:20 står det: allt skapat är lagt under tomhetens välde”, dvs pryar har ingen själ, inget liv. Man blir inte lycklig i längden av saker, bara av kärlek.

Ge Dig själv tid under julen, en tid för eftertanke, en tid för ro. Bönen: ”Gud ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra, mod att förändra det jag  kan och förstånd att inse skillnaden” ger insikt om vad som är viktigt i Ditt liv.

Vi är älskade för de vi är, inte för det vi gör eller inte har gjort. Låt kärleken segra! Det är svårt att våga leva, kärleken ger en eufori av glädje men också kan de ge en sorg. Dock är det just dessa pendlingar som är liv.

Hasse du är saknad och Du är älskad. Vi med.

2 kommentarer på “Ett år av saknad och det inre hålets fyllnad….

Add yours

 1. Hej Mikael.

  Kul att se att du är ”på banan” igen efter sjukdom och att få läsa dina inlägg.

  Angående julklapparna så tycker jag denna är väl värd att uppmärksamma…

  http://matkasse.svenskakyrkan.se/?utm_source=svenskakyrkan_se&utm_medium=banner&utm_campaign=julkasse

  Det är en ”matkasse” som Svenska Kyrkan förmedlar till behövande personer i 150 olika länder. Kostar bara 100 kr att skicka en sådan.

  Guds frid och en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År önskar jag dig och alla dina bloggläsare.

  // Per Johansson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: