Gt kontra Jesus…

Varför är Gamla testamentet intressant för en kristen?

Ovan fråga får jag som präst ibland. Just nu läser jag åter igenom judarnas heliga skrift, dvs de kristnas Gamla testamente. Läs den genom profetian om Jesus. Låt alla skeenden läsas i ljuset av vår befriares handlande och korsgärning, så öppnar sig alla dessa märkliga berättelser i förståelse.

I exempelvis 1:a Mosebok kan Du läsa om stamfadern Abraham och när Du gör det så beakta allt han gör och är med om, i ljuset av vad Jesus är med om och gör, så ser Du att hela Bibeln pekar på Jesus och hans väg och räddning för Dig och mig.

Har Du tänkt på detta när Du läser Bibeln?

4 kommentarer på “Gt kontra Jesus…

Add yours

 1. Hej Mikael!
  Det här tycker jag var väldigt intressant. Vi är några som rätt så nyligen blivit kristna som träffas varje vecka för att be och dela saker som vi läst i bibeln under veckan och vad vi har fått med oss från Gudstjänster och andra sammankomster. Förra gången vi träffades pratade vi om just detta hur man ska läsa Gamla testamentet. Jag ska göra ett försök på det sätt du beskriver och se om det fungerar för mig och även dela detta med de andra när vi ses nästa gång.
  En sak som vi pratade en hel del om förra gången var hur man ska tänka om alla de straff som Gud delar ut lite här och där i GT. Vi vet ju att Gud är kärlek… det blir lite svårt för oss att då få ihop det. Jag är inte säker på att vi lyckas bättre efter detta som du beskriver ovan. Kan du utveckla det ytterliggare eller har du några fler råd.
  Hälsningar
  Fredrik

 2. I Gamla testamentet finns lagen och Guds förbund, när de bryts straffar Gud människorna, precis som vi idag gör när någon överträder lagen, så straffar vi dem med olika straff. Gud sysslar inte med mesighet där.

  I Nya testamentet kommer Jesus och tar på sig alla våra tillkortakommanden på korset eftersomvi själva inte följa alla lagar pga vårt ”kött”. Genom den helige Ande får vi hjälp och den högre makten hjälper oss att bli bättre människor.

  Det kristna livet är en resa mot rättfärdigheten. Det är tron på Jesus som herre i våra liv so räddar oss och följer vi hans sätt så kan vi försöka bli bättre och på så sätt kan vi lättare följa lagen 10 Guds bud.

  Enkelt förklarat ovan. Ok?

 3. Tack!
  Jag uppskattar enkla förklaringar.
  Ja det var ju rätt så självklart egentligen när man ser ditt svar. ”Läs det genom profetian om Jesus” stämmer ju bra här.Tack för du tog dig tid med mig 🙂

  /Fredrik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: