Bristen på klar vision i Svenska Kyrkan?

Medlemstappet i Svenska Kyrkan var stort förra året.

Som präst döper jag och där anges det som brukar kallas dop- eller missionsbefallningen, där anger Jesus klart vårt uppdrag som kristna och för våra församlingar.

Många församlingsinstruktioner jag läst har diffusa uppdrag och saknar vision, syfte och mål. ”Vad vill vi?” ”Vart skall vi?” ”Vad skall vi göra?” – borde vara självklara frågor. Utan vision blir våra församlingar i bästa fall endast ”trevliga” mötesplatser med humanitärt bemötande.

Följande klara uppdrag ger Jesus oss som döpta och som församlingar: ”Åt mig har getts all makt i himlen och på jorden. Gå därför ut och gör alla folk till lärjungar: döp dem i Faderns och Sonens och den heliga Andens namn och lär dem att hålla alla de bud jag har gett er. Och jag är med er alla dagar till tidens slut” (Matt 28).

Visionen är klar: ”Vi skall göra Jesus Kristus känd, trodd, efterföljd och älskad!”.

Hur många församlingar och dess anställda är klara över detta och hur gör, tänker och framförallt hur talar de för att i alla sina åtagande förverkliga och sprida denna vision i sina verksamheter och uppdrag? Vad anser Du?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: