Bsrn och ungdomsfylleriet ökar kraftigt

Kom hem från en underbar sinnesrogudstjänst ikväll söndag.

Prästen som fick min uppsats om druvjuice i nattvarden hade inte läst den ännu trots att det var många månader sedan jag gav den, vederbörande hade mycket att göra, vilket många har i kyrkan i juletid. Därför vågade jag inte ta alkoholfritt vin (det kan vara upp till 2,5% volymprocent alkohol i alkoholfritt vin), så jag fick återigen sitta och se på när andra bjöds in till gemenskapen, kan ju inte ta, då dör jag.

Undrar hur man tänker eller om vet hur många egentligen har det. Visste du nedan:

flaska

Supandet bland barn ökar betydligt i hela landet. Allt fler barn tas in på för vård på sjukhus för att de är så fulla att de inte klarar sig själva, visar nya siffror från Socialstyrelsen som TT tagit del av.

– Vi har sett under de sista två-tre åren en ordentlig ökning av yngre barn som dricker sig redlöst berusade, säger Paula Liljeberg, överläkare vid beroendekliniken Maria Ungdom i Stockholm, till Ekot. Trenden är densamma i hela landet. Förra året togs drygt 500 barn i åldrarna upp till 14 år in i sjukhusens slutenvårdsavdelningar efter att ha druckit för mycket. Året innan var siffran 440. Ökningen är alltså cirka 15 procent på ett år, och den ökningen ser ut att fortsätta i år.

Det är redlöst berusade barn som tagits in. De var så fulla att de inte kunde klara sig själva och fick stanna mer än åtta timmar. En del av dem var medvetslösa när de påträffades ofta utomhus.

Paula Liljeberg: – De sitter ju inte och delar på en flaska vin fyra – fem stycken och en bit ost utan de dricker för att bli berusade, fulla helt enkelt. Så går det för fort och så blir det för mycket och de har ingen som helst koll. En del kommer sedan till oss eller förhoppningsvis hem.

Enligt Socialstyrelsen började barn för ett par decennier sedan dricka när de var runt 15 -16 år, men nu börjar supandet strax efter puberteten, vid 12-13 år ålder. Paula Liljeberg tror att de lägre priserna på alkohol kan vara en av flera förklaringar. – Det är klart att det är lätt för barn att få tag på sprit. Det är inte det minsta svårt. Både smuggelsprit som säljs här och där, eller någon äldre syster och kamrat köper ut från systemet. Gott om pengar har svenska ungdomar i allmänhet också, säger Paula Liljeberg.” (Källa: Dagen, 20081213)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: