En sanning värd att dö för…

En väldigt givande bok.

Har läst om meningen med livet. Sören Kirkegaard, filosofen, ägnade hela sitt liv åt existensialismen och fann tre stadier och nio steg. Han visar på riktningen, en inte enkel väg, men det är bara du själv som kan finna meningen med just ditt liv.

”Det gäller att finna en sanning som är sanning för mig, att finna den idé som jag vill leva och dö för” (Källa: Sören Kirkegaards dagbok).

kirkegaard1

Journalisten Ann Lagerström har efter många samtal med Ted Harris, Kirkegaard forskare bl.a, skrivit ”Konsten att leva innerligt”, undertiteln är ”Existensialismen för den moderna människan” (Förlag: LevNu/W&W). Vi alla kan här hitta goda perspektiv för vår fortsatta färd.

Har varit på möte i Gemenskapen idag, temat var ensamhet. Alla har vi varit där, även om man befinner sig i en grupp, i en relation eller på en fest, så avfjärmar denna känsla en från livet. Rädslor, dålig självkänsla, högmod, dåliga andlaiga verktyg pga barndom är bl.a. orsaker som måste bearbetas för att man skall kunna träda in livet igen. Hur? Man tar bort det dåliga genom att föra det till ljuset, då finns det inte mer. Enkelt! Men svårt är det om inte vet att det fungerar så enkelt. Därför fungerar 12-stegs rörelserna och är så många i antal över hela landet och berör så många olika områden hos oss människor. Vi behöver varandra, så vi kan ta bort just ensamheten, men det krävs att vi är ärliga om oss själva och vågar berätta hur vi mår, utan fernissa.

Min vän John Houdi kommenterade min kompis Majas tillfrisknande, vilket är kul, dvs. att hunden är bättre och att John kommenterade. Vetenskapen och medicinen motsätter  inte Guds ingripande. Gud behöver oss, liksom tvärtom. Också det enkelt, men vi är däremot komplicerade, vill göra oss till egna ”gudar” och det fungerar tills det inte gör det. Träffade på en vän som fått en dödlig sjukdom, då behöver man en högre kraft, när vetenskapen inte klarar av längre, såsom med min hund. Flera fall av bekanta den senaste tiden, som utåt sett varit fungerande, har i hemlighet druckit för mycket och detta har inneburit olyckliga utgångar. Ingen av dessa bar på en mening för sina liv, såsom Kirkegaard insåg är livsviktigt.

Vad brinner du för? Varför lever just du?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: