Inte God jul för många

Torsdagskvällar kl. 18-21 inne i Uppsala är det Soppmässa.

himmelriket

Ovan kvällar är det soppmässa, läs artikeln om denna mötesplats här, sedan många år i min närbelägna stad. Alla är välkomna och man får sig gemenskap om man vill, värme – slippa kylan utomhus, soppa och mackor serverade av kristna voluntärer och även fika efter gudstjänsten. Hit kommer många, en del är fattiga, studenter, gamla och rel. unga och en hel del är hemlösa och en hel del är missbrukare, sålunda en salig blandning.

Egentligen är dessa möten förskräckliga, de borde inte få finnas i vårt upplysta samhälle, där väldigt många har ett överflöd av både pengar och ekonomi, om än mer begränsat i dessa kristider. Det finns ca 18.000 hemlösa i Sverige. Skrämmande, åtminstone för mig. Om alla bestämde sig för att göra något åt de fattiga, utsatta och svaga, så skulle vi kunna åstadkomma underverk. Att människor tvingas bo på gatan, att folk fryser ihjäl utomhus. vilket även har hänt i Uppsala är oerhört tragiskt.

Gudstjänsterna här kan vara himmelska. Jag brukar få tala och lägga ut texten om Sinnesrobönen, vilken är en mycket bra bön. För väldigt många av dem som går här är tron på Gud den enda räddningen, alla andra har svikit, vilket jag har hört i många samtal. Igår skrev jag på min blogg nedan, läs alla inlägg där, om att jag är trött på att försvara min kristna tro från dem som bara vill argumentera mot den, men inte är nyfiken på vad jag fått och har blivit befriad ifrån. Som ett brev på posten kom det en massa kommentarer, vilket jag visste. Det vore intressant om ni kunde komma på juldagen och nyårsdagen till soppmässan i Samariterhemmet, så kan ni se och möta den nöd jag ovan skriver om. Jag försöker inte bara snacka. Anser att en tro utan gärningar inte är trovärdig.

God jul. För många, men inte för alla.

Förresten. En ny undersökning visar att barn mår dåligt när vuxna även dricker alkohol i en mindre omfattning, då de vuxna blir förändrade och därmed blir barnen otrygga. Barn gör som bekant som föräldrarna gör, inte vad de säger, vilket många på soppmässan kan intyga eftersom en del av dem är barn till missbrukare.

2 kommentarer på “Inte God jul för många

Add yours

  1. mmm Ja du Micke.. Det är inte lätt att ha en tro på nått ibland. Men jag säger som så att alla är vi saliga i vår egen tro å låt oss så få vara men för den skull våga diskutera runt den utan att försöka övertala eller värva nån annan till densamma utan är han eller hon intresserad så fine då är det upp till den personen att följa med en på samma tro. Men det är ju så med politik och idrott också att vi har ju olika känslor för den också. Men fanatism som skenar iväg så att det blir till att man kommer bort från att ändå vara en god medmänniska den är ju av ondo i alla sammanhang.. Nä göra mot andra som man vill att dom ska göra emot en är väl ett bra sätt att anamma. Va det gäller äktenskapsbrytaren så är det väl så att vi alla har syndat så ingen av oss i den egenskapen att vi kan kasta den första stenen för att vi är felfria.
    Ha en fin å varm jul nu och så hoppas jag du även får en fin å lugn nyårshelg. Å jag ger dej läkande helande tankar som du kan vidarebefodra till din goa fyrbenta vän.

  2. Alla svenskar vet att det finns folk som inte har råd med bostad eller mat, det tillhör våran samhällsstruktur. Varför antar du att du har monopol på hela ”det är så synd om folk, jag vet hur det är och ni andra är rika borgarsvin”-inställningen? Personligen så skickade jag och tre bekanta ner över 60.000 förr-förra året till Mozambique via ”voluntärarbete” (gör ”datorpartyn”/LAN med jämna mellanrum på festhögtider för få ungdomar att göra något istället för att dricka alkohol). Det är en av de saker jag har sysslat med senaste åtta åren. Har dock ytterst svårt att tänka mig att barnen, som förhoppningsvis fått en 20-del av pengarna, hellre hade sett mig sitta och förbereda en förbön för deras skull.

    Kunde faktiskt inte bry mig mindre om andra gör något för svältande barn, men ge fan i att upphöja dig till något övermänskligt bara för du tillhör en kristen fanclub. Det finns bra och mindre bra människor inom alla religioner, ”raser”, hårfärg och sexuell läggning. Men sluta tro att den bra sidan enbart existerar hos din gudsfanclub.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: