Kan du tyda Bibeln?

Hur tyder du nedan Bibeltext, vad kan den innebära för Dig?

Många har åsikter om Bibeln, men den är inte helt lätt att förstå, därav kan innehållet behöva diskuteras och det kan därför behövas vissa grundläggande kunskaper för att förstå dess olika budskap, bl.a. därför behövs ex. religions – vetenskap och ex. präster som fördjupat sig i den Heliga Skrift för att förstå innehåll.

Vad betyder nedan text egentligen? Vore kul att läsa dina kommentarer, oavsett om du tror eller inte på Jesus.

biker_bibel

Äktenskapsbryterskan

8 [53Alla gick hem, var och en till sitt, 1men Jesus gick till Olivberget. 2Tidigt på morgonen var han tillbaka i templet. Allt folket samlades kring honom, och han satte sig ner och undervisade. 3De skriftlärda och fariseerna kom då dit med en kvinna som hade ertappats med äktenskapsbrott.

De ställde henne framför honom 4och sade: ”Mästare, den här kvinnan togs på bar gärning när hon begick äktenskapsbrott. 5I lagen föreskriver Mose att sådana kvinnor skall stenas. Vad säger du?” 6Detta sade de för att sätta honom på prov och få något att anklaga honom för. Men Jesus böjde sig ner och ritade på marken med fingret.

7När de envisades med sin fråga såg han upp och sade: ”Den av er som är fri från synd skall kasta första stenen på henne.” 8Och han böjde sig ner igen och ritade på marken. 9När de hörde hans svar gick de därifrån en efter en, de äldste först, och han blev ensam kvar med kvinnan framför sig.

10Jesus såg upp och sade till henne: ”Kvinna, vart tog de vägen? Var det ingen som dömde dig?” 11Hon svarade: ”Nej, herre.” Jesus sade: ”Inte heller jag dömer dig. Gå nu, och synda inte mer.” Joh 7:53-8:11.

 

En kommentar på “Kan du tyda Bibeln?

Add yours

 1. I allmänhet är det en av de texter som går under bibelns ”hitlista” och därav inte speciellt förvånande att du valde denna texten. Kan citera många bra saker ur Maos lilla röda som många håller med om – gör inte boken i allmänhet till god eller bra. Skulle gärna se att någon tog upp en text någon gång som inte är med i tio topp :P.

  Men för att återgå till Joh 8:1-> så är den här texten på sätt och vis lite intressant. Jag är ingen expert på det här och har inte lagt ner tillräckligt med tid för att forska runtomkring det, men hoppas att någon annan här har :).

  Jag har letat en del och har inte hittat någonstans i mose lag att äktenskapsbrott ska bestraffas med stening – enbart ”döden” i allmänhet. Exempel:

  3 Mos 20:10
  Om en man begår äktenskapsbrott med en annan mans hustru, skall både äktenskapsbrytaren och äktenskapsbryterskan straffas med döden.

  5 Mos 22:22
  Om en man ertappas då han ligger med en annan mans hustru, skall båda dö, både mannen som låg med kvinnan och kvinnan själv. Du skall utrota det onda ur Israel.

  Däremot är det troligen den här delen som Jesus anspelar till:

  5 Mos 22:24
  skall ni föra ut båda till stadsporten och stena dem till döds, flickan därför att hon inte ropade på hjälp inne i staden, och mannen därför att han lägrade en annans kvinna. Du skall utrota det onda ur folket.

  Äktenskapsbrott straffas inte med stening, utan med döden. Faktum är att det mesta lutar åt att kvinnan faktiskt inte hade varit otrogen, utan blivit våldtagen inne i staden. Detta, som de flesta av ”hitlistorna”, är troligen missförstått från det grundläggande budskapet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: