Ge barnen den absolut bästa julklappen!

Möten inne i Uppsala idag.

Efter att sett Woody Allens nya annorlunda film (som vanligt) idag på lördagseftermiddagen mötte jag bl.a. präster från Svenska Kyrkan spontant i vimlet på gågatorna inne i härliga Uppsala. Någon av dessa berättade att de i dennes kyrka lagt till alkoholfritt i nattvarden, trots att jag påpekat att detta vin inte är absolut alkoholfritt.

Men det är några steg på vägen.. fick jag till svar. Undrar hur man egentligen tänker. Steg åt helvete. åtminstone skulle det vara så för mig. Jag vet! Jag höll nämligen på att ta ett återfall efter att ha druckit alkoholfritt nattvardsvin, vilket många vet, ändå struntar man i min kunskap, jag som vet eftersom jag bär på min alltid dödliga sjukdom om jag dricker. Är man intresserad? Nej.

normlosa-skylt

Träffade också på Ulf och Birgitta Ekman på stan och de var så glada och berättade att de hade fått så enormt många reaktioner efter mittt anförande och debatten där ang. alkoholens verkningar. Är frikyrkorna modigare att våga se vår alkoholindränkta samtid?

Katerina Janouch, journalisten som skrivit den viktiga boken ”Anhörig”, skriver idag i Expressen:

”Alla vanliga alkoholkonsumenter känner sig påhoppade och går i försvar, de som har missbruksproblem sticker huvudet i sanden och de som faktiskt inte dricker pekas ut som rabiata galningar.

När vi egentligen alla skulle tjäna på att diskutera den här problematiken utan att bli helt hysteriska och onyanserade.
Särskilt nu i juletid! Julen 2008, när världen känns som en osäker och otrygg plats. Då borde hemmet kunna vara en fredad zon. För oss själva. För barnen.
Men nej. Så blir det inte i de familjer där det föreligger alkoholmissbruk. Där är det inte en kotte som bryr sig om vad jag skriver i min krönika, där har man redan gett upp och köper hellre ett helrör vodka än lägger kronorna på en kvällstidning.
Ungarna har ont i magen så fort de ser en tomtedräkt och ensamheten och utsattheten är enorm.

Men inte är det någon som har tid att hjälpa dem i år, det är bara bilindustrin som är i fokus. Världskrisen. Depressionen. Några strykrädda barn som hukar under ett soffbord medan de vuxna irrar runt på fyllan, tja, alla krig har väl sina små offer.
Men kanske kan min krönika ge dig, kära normalkonsument av alkohol, en liten tankeställare? Det är lätt att gömma sig bakom missbrukstermer och skylla ifrån sig, ja men jag super ju inte på något onormalt sätt! Jag har rätt att ta mig en jamare när julenatten sänker sig över taken.
Visst har du det. Men du har också möjlighet att låta bli vinet. Alkoholfritt är ju supergott. Och glad kan du ju vara utan sprit, eller hur?

I många helt normala familjer där de vuxna dricker förhållandevis lite så mår barnen ändå dåligt av de vuxnas alkoholkonsumtion. De önskar sig alkoholfritt umgänge. De tycker att mamma och pappa förändras. Kanske redan efter ett glas vin. De blir rädda. Oroliga.
Men det finns ingen som kan hjälpa! Det finns ju inga ”problem”!
Familjen bor i ett fint hus och alla har jobb (än så länge). Ändå kan barnen avsky vinlukten och den klibbiga känslosamheten som uppstår efter att starkvinsglöggen inmundigats.

Kan de inte få den bästa och billigaste julklappen i år – en vit jul.
Bara för att ni, deras föräldrar, faktiskt inte är alkisar. Bara för att ni ju inte måste dricka. Och bara för att den bästa julklappen är just glada, trygga barn.”

En kommentar på “Ge barnen den absolut bästa julklappen!

Add yours

 1. ”Jag höll nämligen på att ta ett återfall efter att ha druckit alkoholfritt nattvardsvin, vilket många vet, ändå struntar man i min kunskap, jag som vet eftersom jag bär på min alltid dödliga sjukdom om jag dricker. Är man intresserad? Nej.”

  Är det ”jag vet” som att alla som får cancer är cancerexperter eller som ett ”jag har pratat med läkare och alkoholexperter”?

  Vilket vin använde ni till nattvarden? Hur mycket av vinet drack du för att få ”ett återfall” (till alkoholism antar jag?)?

  Att ”alkoholfritt” vin inte är alkoholfritt torde vara allmän vetskap, eftersom vin framställs genom att jäsa druvsaft och därigenom alltid kommer innehålla alkohol. De processer som används idag för avalkoholisering är ganska bra, men lämnar upp mot 0.5% kvar. Vilket kan jämföras med lättöl som går till 2,25% eller en tallrik filmjölk.

  Så om du inte drack en mix av druvsafter så fick du i upp till 0.5%ig alkohol i mängden av vad en halv oblat kan suga upp. Dessutom var vinet utspätt med vatten?

  Jag hoppas att du inte har bröd, yoghurt eller fil till din frukost, för då har du garanterat ett återfall till lunchtid.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: