Den kristna tron förvandlar, alldeles tydligt

Nyss hemkommen från söndagens tidiga gudstjänst i Tensta kyrka.

mikaelbedrup244x

Självklart fick jag många kommentarer på mitt inlägg om humanisterna tidigare i veckan, övervägande från de som inte tror på kristendomen och som i olika ordalydelser uttalar sig om att kristendom är nonsens och detta i olika grader. Men jag har även mött andra röster och åsikter om nedan inlägg från den 19:e december. Gemensamt är att de flesta inte frågar om vad jag har varit med om. Från det jag var, hur jag hade det och till det jag idag är.

När jag uttalade mig om alkohol och människans dumhet att döva sig med detta nervgift kom inga kommentarer… Man skulle ju allena tro på människan, var ju röster jag hörde i kommentarerna innan, men nu ekade tystnaden?

Sannningsfrågan om kristendomen började diskuteras. Jag skrev ju ”jag blir ibland så trött på diskussioner med s.k. humanister, dvs. de som är snäva i sin diskussion”, således menade jag inte alla humanister, utan bara de som kan upplevas snäva och och som det tydligen inte är lönt att diskutera med, då dessa själva inte är beredd att lyssna, utan det enda man verkar vilja hela tiden, är att angripa och föra fram sin egen åsikt, inte mötas och vara öppen för mer kunskap, och som man själv inte besitter. Själv tror jag som skrivet på att både kristendom och vetenskap behövs, och att dessa bägge olika grenar kan KORSbefrukta varandra.

Skrev också ”Många har åsikter om Bibeln, men den är inte helt lätt att förstå, därav kan innehållet behöva diskuteras och det kan därför behövas vissa grundläggande kunskaper för att förstå dess olika budskap, bl.a. därför behövs ex. religions – vetenskap och ex. präster som fördjupat sig i den Heliga Skrift för att förstå innehåll. Vad betyder nedan text egentligen? Vore kul att läsa dina kommentarer, oavsett om du tror eller inte på Jesus” – här tog jag upp äktenskapsbryterskan. Det kom då endast en kommentar, och med en rad som svar? Mitt examensarbete om dessa rader var på över 70 sidor. Således är det mycket man kan ta reda på innan man kommer fram och kan tyda dess budskap och hur man bl.a. kan se hur den tytts över tid, men här var det tyst? Vill du ha uppsatsen ge mig din mailadress, så mailar jag över den. Nyfiken? Säkerligen inte, eller…

Inte heller fick jag någon kommentar gällande: ”för de tusentals jag mött som fallit genom och där brustenheten och utsattheten lett till olika bottnar, för dem är det enda gripbara till slut en högre kraft, utanför sig själva och bortanför människor (som ofta svikit och sviker) och där sedan många till slut identifierar den enda räddningen i det vi ofta valt kalla Gud och där Jesus Kristus inom kristendomen då kan visa en hanterbar ny livsväg och mening för deras liv.”

Här pekade jag på att Jesus kan ge människor en ny livsväg, sålunda kan Bibeln med sina livsråd vara en kompass hur man skall behandla andra och sig själv, vilken också kan vara applicerbar för dem som inte tror på att denna Skrift är Guds ord. I ex. Ordspråksboken finns goda råd, som många sekulariserade använder, en del utan att veta varifrån dessa goda råd kommer, sålunda kan Bibeln också vara allmängiltig och på så sätt ge goda råd till alla, men att Bibeln kan vara som en kompass har jag inte fått någon direkt kommentar om, förutom de som förkastar den och då hela Bibeln, man borde nog specificera bibelbok.

”Tänker inte längre försvara mig för min kristna tro, då den bevisligen har gett mig så mycket och räddat mig, det beviset bör räcka, eftersom inget annat tidigare gjorde det. Det bör vara tvärtom, att dessa anklagande individer, själva bör få stå till svars för människans övergrepp eftersom allenast vetenskapen inte löst dessa problem och heller inte kan ge människan mening, däremot endast vissa svar.”

Jag talar här om att kristendomen kan ge människan mening, sålunda talar jag inte om sanningsanspråk, det är en annan diskussion som jag i denna diskussion inte gått in på. Sanningen i Bibeln kan ju beröra ex. att den ger råd och mod för människan att våga leva ärligt. Det kan många vanliga böcker också göra, men jag diskuterade nu inte dem, utan Bibeln. Hur många har läst igenom den och studerat den?

Från att döpts, konfirmerats och sedan levt ett liv utanför kyrkan i hela mitt liv, tills för åtta år sedan, är det intressant att möta kristendomen på äldre dagar och nu möta en del av mina tidigare åsikter i en del kommentarer.

Ingen har frågor, ingen nyfikenhet har av er funnits hur jag kom till tro? Från att tjänat mycket pengar och från tidigare ägnat mig åt självförverkling och varit hyggligt hyfsad mot andra (genom att ge lite pengar till goda ändamål), har jag nu försökt att på allvar leva för andra, framförallt för de svaga. Och även för att älska mig själv, kärleksbudet är ju dubbelt. Ingen kommentar har kommit med min inbjudan att följa med mig till 12-stegs möten (de öppna för de som inte lider av sjukdomen) eller till soppmässan.

Jesus säger ”Följ mig”? Många vågar eller vill inte förstå. Många vågar inte fråga hur jag kom till tro och varför? Tycker du att jag är klen som människa, att jag är obegåvad, som tror på Gud?

Jag skäms inte för evangeliet, då det räddar många och även mig.

9 kommentarer på “Den kristna tron förvandlar, alldeles tydligt

Add yours

 1. Jag har ju känt dig på den ”gamla tiden” och har haft en hel del intressanta och givande diskussioner med dig i dag efter att du blivit frälst.

  Jag har sagt tidigare att man aldrig får döma andra och anse att ”den och den fattar ingenting” eller ”den och den är missbrukare”.
  Det är alltid farligt att döma andra och det kan vända och bita en i baken och det borde du fått lära dig som prästkandidat?

  ***
  Sannningsfrågan om kristendomen började diskuteras. Jag skrev ju “jag blir ibland så trött på diskussioner med s.k. humanister, dvs. de som är snäva i sin diskussion”, således menade jag inte alla humanister, utan bara de som kan upplevas snäva och och som det tydligen inte är lönt att diskutera med, då dessa själva inte är beredd att lyssna, utan det enda man verkar vilja hela tiden, är att angripa och föra fram sin egen åsikt, inte mötas och vara öppen för mer kunskap, och som man själv inte besitter.
  ***
  Jag tror du också kan bya ut ordet ”Humanister” i din text ovan mot ”kristna” och/eller religiösa.

  Man kanske ska sopa framför sin egen dörr innan man dömer andra…

  ***
  Själv tror jag som skrivet på att både kristendom och vetenskap behövs, och att dessa bägge olika grenar kan KORSbefrukta varandra.
  ***

  Religion måhända behövs för det betyder en hel del för en del (som dig t ex) men man kan aldrig blanda religion och vetenskap.
  Så fort man förklarar något man inte vet med ”det är gud som gjrot det så” är man direkt diskvalificerad om vetenskapen ska utvecklas.

  Döm inte och ha inte förutfattade meningar är mitt lilla tips såhär inför jul.

  /John (som just kommit hem från Östervåla kyrka där jag lyssnat på julsånger och varit med på gudstjänst utan att jag visste om det innan. Det du *S*)

 2. Alkohol
  Det är väl jättebra om Jesus har räddat dig från drogen. Många är räddade av andra livsval. För en del är religion en drog. Det måste vara fritt för var och en att hänga upp sitt liv på vilken tro som helst.

  Sanningsfrågan
  Det finns sakfrågor och smakfrågor. En vattenmolekyl består av en syre- och två väteatomer; det är sant. Om du påstår att gud finns i sinnevärlden blir det också en sakfråga. Det är ju inget att diskutera. Din subjektiva upplevelse av tro är jag intresserad av; har i två år lyssnat om än inte just till dig.

  Bibeln
  Författad av människor i dåtid. Borde skrivas om i nutid. Alla krampaktiga tolkningar och omtolkningar, olika från kultur till kultur, är inte trovärdiga; intellektuellt ohederligt. Tolkningarna är gissningar och spekulationer och gör alltså inte skäl för benämningen kunskap.

  … för de tusentals …
  Jättebra! Fattigdomen är världens största problem. Vad har Jesus gjort för alla miljoner som dagligen faller igenom? Tröstat?

  … en ny livsväg …
  Vi är många som har det inbyggt att vi inte skall döda varandra, att vi behandlar andra som vi vill andra skall behandla oss utan bibel och betackar oss för de goda råden om trälar, skaldjur och i vilken ordning man får köpa tillbaka en såld dotter.

  Tänker inte längre försvara mig …
  Nej, varför skall du göra det? Stå på dig, ingen kan ta ifrån dig din egen upplevelse. Men vad menar du med ”dessa anklagande individer, själva bör få stå till svars för människans övergrepp”? Vilka övergrepp?

  Du skriver ”sålunda talar jag inte om sanningsanspråk, det är en annan diskussion som jag i denna diskussion inte gått in på. Sanningen i Bibeln kan ju beröra …”! Påståendet ”sanningen i bibeln” är just ett sanningsanspråk!

  Hur kom du till tro?
  Varför sökte du, vad sökte du och har du funnit det? Jag hittar min mening i kampen för demokratin, de mänskliga rättigheterna och den fria individen.

 3. Mikael,

  Du kanske inte läste alla kommentarer du fick, eftersom du skriver att du inte fick någon rörande dem som fallit igenom, eller om att använda alkoholen som dövande kraft, så jag upprepar här i korthet det jag skrev.

  För dem som exempelvis fastnat i alkoholismens klor fungerar såvitt jag förstår anonyma alkoholister utmärkt. Jag ställde frågan huruvida detta inte snarare beror på att man erbjuder medmänsklighet än eventuellt föregiven gudomlig kontakt.

  Jag skrev även att just medmänskligheten är den fungerande delen av det kristna budskapet, men att detta inte är unikt för kristendomen. Jag hoppas att du inte tolkade detta som en åsikt att kristendom är någon grad av nonsens.

  Jag hoppas nu att du läser denna kommentar så att du slipper bli besviken igen på att du inte får någon respons. Om du återigen missar detta, så oroa dig inte, jag kan skriva det igen.

  Jag beklagar slutligen att jag inte frågar vad du varit med om. Jag brukar begränsa mig till sådan nära kontakt med dem jag möter öga mot öga, annars skulle tiden omöjligtvis räcka till. Men om du vill förklara hur det kom sig att du blev frälst så läser jag gärna det du skriver. Sen kanske du är beredd att fråga efter hur det kom sig att jag blev humanist?

  Ha en god helg – den längsta natten är förbi, nu blir det ljusare igen!

 4. ”När jag uttalade mig om alkohol och människans dumhet att döva sig med detta nervgift kom inga kommentarer”

  Att berätta att himlen är blå och vatten är blött ger inte den normala forumläsaren någonting. Det är ett allmänt konsensus att alkohol inte dricks för näring, är beroendeframkallande och giftigt. Därför går det under definitionen drog. Svarade där för övrigt innan jag kom hit.

  ”här tog jag upp äktenskapsbryterskan. Det kom då endast en kommentar, och med en rad som svar? Mitt examensarbete om dessa rader var på över 70 sidor. Således är det mycket man kan ta reda på innan man kommer fram och kan tyda dess budskap och hur man bl.a. kan se hur den tytts över tid, men här var det tyst? Vill du ha uppsatsen ge mig din mailadress, så mailar jag över den. Nyfiken? Säkerligen inte, eller…”

  Jag skrev en kommentar där som jag hoppas du kan slå hål på, har letat länge efter någon som kunde få rätsida på min fundering runt ”äktenskapsbryterskan”. Hoppas du kan hitta något svar på min fråga och ser gärna att du skickar över ditt arbete. Anledningen till att ingen svarat var dock väldigt mycket enklare; inte många bryr sig om de 40 citaten de får höra från kristna dag ut och dag in.

  ”men att Bibeln kan vara som en kompass har jag inte fått någon direkt kommentar om, förutom de som förkastar den och då hela Bibeln, man borde nog specificera bibelbok.”
  Att förkasta sanningshalten i bibeln är en sak, men att missa några av ”de tre små grisarna”-delarna har nog inte ungått många. Personligen så gillar jag ”vända andra kinden till”, fast då gärna användandes av den ursprungliga betydelsen som garanterat inte var: ”Låt personen slå dig en gång till och gör inte motstånd”.

  ”Jag talar här om att kristendomen kan ge människan mening, sålunda talar jag inte om sanningsanspråk, det är en annan diskussion som jag i denna diskussion inte gått in på. Sanningen i Bibeln kan ju beröra ex. att den ger råd och mod för människan att våga leva ärligt. Det kan många vanliga böcker också göra, men jag diskuterade nu inte dem, utan Bibeln. Hur många har läst igenom den och studerat den?”

  Läste igenom den och kommenterade den.

  ”Ingen har frågor, ingen nyfikenhet har av er funnits hur jag kom till tro? Från att tjänat mycket pengar och från tidigare ägnat mig åt självförverkling och varit hyggligt hyfsad mot andra (genom att ge lite pengar till goda ändamål), har jag nu försökt att på allvar leva för andra, framförallt för de svaga. Och även för att älska mig själv, kärleksbudet är ju dubbelt. Ingen kommentar har kommit med min inbjudan att följa med mig till 12-stegs möten (de öppna för de som inte lider av sjukdomen) eller till soppmässan.”

  Anledningen till att jag inte har frågat är för att såna saker är personliga. Inte på samma sätt som sex är personligt, utan att alla upplever det på olika vis. Att höra någons beskrivning av en påverkan av en drog är ungefär likadant, finns inte en chans att någon i närheten kan förstå hur det kändes. De som testat LSD förstår varandra, på samma vis som kristna förstår hur det känns att ”bli kristen”. Att jämföra med andra kan vara intressant, men att höra det om man inte varit med om det förut är lika skoj som att kolla på färg som torkar.

  Vad är det för 12-stegsprogram? Har själv varit på (blivit tvingade av skolan) AA två möten, men gav det snabbt fingret.

 5. Kommentarer är väl frivilliga…? Konstigt att du läxar upp dina läsare och avkräver dem kommentarer. Läsarna kommenterar väl det de känner är värt att kommentera…?

 6. Hej Jenny! Kul att du kommenterar.

  Jag tycker att mötet är intressant, dialogen, men jag har inte haft avsikten attt kräva, utan tycker det är roligt att läsa vad den Andre anser. Har jag uttryckt mig så som du skriver, ber jag om ursäkt. Önskar Dig och de Dina en God Jul.

  Mikael.

 7. Det paradoxala är ju då att det är ytterst sällan du faktiskt svarar på de saker som sägs i posterna?

 8. Hej Emil!

  Fick du min uppsats?

  Ledsen om jag inte svarat på allt du önskar. Är man nyfiken på mina svar eller vill man bara argumentera utan att lyssna på vad jag faktiskt tror på, är en fråga som kommit upp så fort jag möter de som vill ha svar, men som jag dessvärre inte fått intryck av att de vill lyssna. Samma sak gäller även mig givetvis.

  Vi bör lyssna på varandra. Du dömde snabbt ut 12-stegs rörelsen och ”gav det fingret”. Är det ödmjukt kan man undra? Många har blivit räddade där, vet du det. Vet du hur det är att växa upp i en dysfunktionell familj där det finns missbruk, Vet du hur det är att missbruka?

  Var nu rädd om dig, många far illa i natt, men givetvis kommer mycket kul att hända också. Skulle inte vilja vara barn i en missbrukande familj inatt. Vet du hur de har det?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: