Utan Gud finns endast subjektiva moraliska värderingar

Vad var det jag sa?

Som ett mail på internet (modern travestering av: ”som ett brev på posten”). Om jag bara snabbt ser vad som hänt i Uppsala där alkohol bedövat omdömet hos många: ”Polisen i Uppsala har haft fullt upp under juldagsnatten. Många fyllerister har omhändertagits och polisen utreder även flera ärenden om misshandel och olaga hot.” Läs mer här från UNT…

hatet

Var igår färdig med boken ”Hatet”. Läs om hur familjemedlemmarna kan må där en av dem kan förstöra en familj. Alla borde studera denna pocket av Anders Nyqvist, som visar hur alla i en familj visar upp en fin yta utåt, men därinnanför hemmets väggar är livet ett fullkomligt levande helvete, 24 timmar varje dygn för alla, år efter år.

Hittade nedan insändare i UNT på julafton, en intressant utvecklad åsikt om människans högmod och inkrökthet i sig själv (exempelvis borde väl människan veta att hon inte skall slåss, mörda, dricka för mycket alkohol och framförallt på allvar reagera och inte tillåta att så många hamnar i svårigheter pga. nervgiftet alkohol, dvs. om man på allvar ville hjälpa.

Men då krävs ju att man ser på sitt egen inställning och bruk av alkohol och då många inte vill det, så tillåter man därför att andra blir offer, för vem vill själv ändra på sina egna förmåner för andras skull?

Förresten kommer många snart säga att de skall ha en vit månad. Väldigt många av mina numera nyktra kamrater som haft problem med alkohol, sade samma sak, innan de till slut vågade berätta att de hade alkoholproblem. Många av dem säger också att när någon formulerar att de skall ta sig en vit månad, så har de med all säkerhet problem med alkohol. Tror att en del kommer att kommentera detta påstående samt nedan; som ett ”brev på posten”)

Så här skriver Tomas Österberg i UNT 20081224:

overwhelming_small

Utan Gud finns endast subjektiva moraliska värderingar

LIVSÅSKÅDNING. Ateismen är hopplösheten och meningslöshetens redskap. Tyvärr har hela mänskligheten fått betala ett högt pris för den medvetna gudlöshetens ideologi under stora delar av 1900-talet.
En tid då Lenin, Hitler, Stalin och Mao Tse-Tung inte bara visade oss att ateismens verkliga ansikte utan också att vi utan en Gud verkligen och sannerligen är förlorade i människans inåtvända och självtillräckliga humanism.

Trots detta framhärdar den envisa och enfaldiga människan att förespråka både ateism och icke konfessionell humanism.
Ideologier som tydligt visat sina begränsningar genom sina frontfigurer under 1900-talet. Ateismen och den icke konfessionella humanismen vältrar sig inte bara i sin egen självtillräcklighet och självgodhet utan saknar ett grundläggande ramverk utifrån vilket man kan fatta moraliska beslut.
Om Gud inte existerar kan det nämligen inte finnas några objektiva etiska och moraliska värderingar.
Och då har vi bara värderingar som utvecklats under den mänskliga historien och får ses som ett resultat av den sociokulturella-biologiska utvecklingen. Det vill säga, det är varken fel att mörda eller våldta utifrån ett evolutionärt eller ett ateistiskt perspektiv.
Det är bara inte socialt passande. En förklaring som i sig själv visar hur ohållbar den ateistiska ideologin är.

En tro och ett liv i Jesus Kristus ger oss däremot hopp, moral, etik och en mening som helt går förlorad i en ateistisk och icke konfessionell humanistisk ideologi. Där finner vi bara vår egen spegelbild som jagar sin egen skugga och ofullständiga vetenskapliga teorier om livets uppkomst och mening. Tomhetens tecken.

Tomas Österberg
prästkandidat i Svenska kyrkan”

2 kommentarer på “Utan Gud finns endast subjektiva moraliska värderingar

Add yours

 1. Vet inte ens vart jag ska börja kommentera den här idiotin du citerade. Hoppas verkligen att jag får i alla fall ett snabbt svar vad du tycker om den här texten.

  1. Något ”verkligt ansikte” kan inte personer visa inom någon livsåskådning eller avsaknad av livsåskådning. Lika lite som att du är ”samma skit” som inkvisitionen, häxjakten eller korstågen.

  2. Avsaknad av ett aktivt ställningstagande kan inte användas som orginalposten antydde. För att sätta det i annat ljus:

  * Jag läser hela bibeln baklänges medans jag står på händer.
  * Jag har aldrig dödat någon.
  Slutsats; För att slippa mord så bör alla läsa bibeln baklänges ståendes på händer.

  – Så länge du inte gör en koppling mellan det aktiva valet och slutmålet så är det ett ogiltligt argument.

  3. En svensk kristen använder inte bibeln som en plats för att hämta moraliska värderingar. Den kommer från samma plats som alla andras, oavsett om de är kristna, buddhister eller ingetdera.

  4. Även om de skulle göra det så är det lika ”objektivt” som svea rikes lag, dvs använder sig av andra källors subjektiva åsikter och tar detta som objektivt. Att använda fasta lagar från någon annan gör inte lagen objektiv.

  5. Ingenting är ”rätt eller fel” ur en evolutionär synpunkt. Den biologiska evolutionen har inte med moral att göra.

  6. Ett ateistiskt perspektiv tar heller ingen ståndpunkt angående mord eller våldtäkt, det är enbart ett avsaknande av ett aktivt val att tro på en ”högre makt”.

  7. Om livets uppkomst så är inte den vetenskapliga synen ”ofullständig”, utan allmänt accepterad. Samma här så är inte den påhittade frågan ”meningen med livet” något som berör direkt biologisk vetenskap. Lägg det i filosofi-facket.

  Det här var faktiskt en underhållande läsning, för det var längesen jag såg en så urbota korkad människa yttra sig. Varför det passade in på din blog tillsammans med dina relativt ”normala” kristna värderingar vet jag inte?

 2. Hej Emil!
  Visst var det intressant läsning. Det finns många röster och en hel del med olika åsikter.

  Trevlig fortsättning efter jul förresten. Mikael.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: