Nattvards nödsituation idag för mig…

Något fattas mig, dig och oss…

Det inre hålet, tomheten, är svårt för nutidsmänniskan att få fyllt varaktigt, så att ett stabilt läge konstant kan råda, och så att balansen får råda hos var och en av oss. Några fyller vakumet med shopping, andra med träning, böcker, andra kanske med religionens budskap – allt för att döva smärtan från att det saknas oss något.

mikaelbedrup291x

För en tid sedan talade jag med en präst, då jag ville genom även med kroppen bejaka riten för att känna mig delaktig i det Stora, det Gåtfulla, det mysterium som vi gemenamt valt att kalla för Gud och som tydligen kan skänka oss frihet från vår brustenhet. Sålunda fick jag idag ta med mig egen druvjuice och en liten mugg för att även jag fick bli inkluderad i  nattvardens gemenskap och mysterium. Käre Luther ansåg ju att det var viktigt för den kristne att ofta deltaga i nattvarden och då genom bägge elementen, kalken och brödet.

På altaret stod så mitt fd. snapsglas, nu fyld med livets vatten, och när prästen delade ut gåvorna, så vände denne sig om, grabbade tag i det lilla glaset mellan utdelandet av den stora kalken till de andra och gav den lilla till mig – ”Kristi blod för Dig utgivet”…. Man måste ha undrat där framme vid altaret, en del anade nog. Vore fint om man innan nattvardsgången kunde ha sagt att ALLA är välkomna att ta del av både kalk och bröd, så sades det nu inte. En kompromiss.

Bör väl vara tacksam, prästen sade efteråt att det var ju ett nödläge privat till mig, därav kunde det göras som det gjordes. Jag påtalade fint, att halva svenska folket har ett alkholproblem. Av detta kan man dra slutsatsen att det är ett nödläge och som man borde tala om, inte tiga, sanningen gör ju som bekant oss fria från det felaktiga. Det var en kompromiss, men ibland orkar jag inte kampen att göra rösten för de som lider fruktansvärt av oket pga. alkohol, och återigen bli utestängd i riten, att få kompomissa.

Jesus kompromissade ju som bekant inte, så varför gör kyrkan det, kan man tycka.

Drack upp resten av druvjuicetetran hemma. Min törst är f.n. stillad och tomheten fylld av det symboliska blodet där från korset för över 2000 år sedan. Hjälp, din Syster och Broder från brustenhet och som det står i den Heliga Skrift 366 gånger, en för var dag, ”var inte rädd”.

Låt oss bära varandras bördor…på allvar.

En kommentar på “Nattvards nödsituation idag för mig…

Add yours

  1. Jag tycker att vi alla kyrkor ska ha druvjuice. Jag ska börja tjata på min frikyrkoförsamling om detta. Jag begriper inte varför det måste vara starkvin i nattvarden i SvK. Carl-Erik Sahlberg har ju fått bort starkvinet ur stockholms domkyrkoförsamling.
    Jag anser att ingen f.d missbrukare ska behöva ta ett återfall på nattvarden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: