Flyktsoda är ok för den i kavaj

Trasig, trots kavaj.

När jag kom fram till kyrkan idag var högmässan flyttad, trots att det på internet stod att det skulle vara en där idag. Åkte då till den som var närmast.

mikaelbedrup055x12

Temat idag var ”Livets vatten”. ”Jo, jo, det vet jag en del om”, tänkte jag, framförallt den som är benämnd som eldvatten eller kanske hellre riktigare sedd som flyktsoda, för över 1 miljon risk- och missbrukare.

Jesus förvandlade vatten till vin på bröllopet i Kanan. ”Snabbvin hinner inte jäsa, då kan man dricka det då det inte hinner jäsa till alkohol”, funderade jag för mig själv. Denna must/vin kallades ju tirosh på Jesu tid, till motsats mot starkvinet med högra alkoholhalt som benämndes som jajjin och som Israles fiender ofta drack och därmed förlorade sina krig efter att ha druckit av detta det starka vinet.

Även jag förlorade en del av livet, både som barn och som vuxen pga. alkohol, dvs. det vin som hade jäst länge. I dagens Dagens Nyhter, DN söndag (pappersutgåvan) är jag intervjuvad på en helsida och berör där bl.a. detta vin och även vikten av att kyrkan inte bara skall prata, utan att den bör våga inkludera oss alla i nattvarden, då bl.a. genom druvjuice.

Idag fick endast jag sitta kvar under nattvardsutdelandet och se på deras gemenskap. Det gör så förbannat ont…… Vill bara gå därifrån. Det fanns fem präster där, alla vet att jag inte kan dricka, ingen frågade hur jag kände mig eller om de kunde hjälpa mig så jag blev inkluderad.

Min allergi, mitt handikapp innebär att jag inte med bägge elementen oftast kan bli inkluderad (om man inte vill erbjuda druvjuice). Hade jag varit gluten allergiker så kunde jag få glutenfri oblat. Hade jag varit handikappad och suttit i rullstol hade kyrkan varit tvingad att bygga en ramp så jag kunde få komma in till gemenskapen. Men är man spritallergiker, skall man vara nöjd och ta bara ena elementet, medan alla andra firar. Vilken fest? Bröllopet i kanan var en glädjens högtid, så skall varje gudstjänst vara. Alla skall vara välkomna, halta, lytta, dyslektiker, ADHDs, normalstörda, alkisar, duktiga, tandlösa, trolösa, hopplösa. Tycker jag.

Kan man inte lösa ett sådant här litet problem, så kan man undra hur man löser de stora problemen.

Men det är ju inga problem för dig, sade en präst till mig. Du är ju så stark! Vet hon inte att alla bär på bördor… Har man inte då kommit i kontakt med sin egen brustenhet, är då en rimlig tanke. Jag kan ibland vara stenhård i fejset, men är ändå lös i magen. Hur vet prästen hur jag mår på min kammare? Bara för att jag inte signalerar svaghet utåt, så finns det ju en enorm brustenhet medfött även hos mig. Är bara en vanlig människa, dock med missbrukarbakgrund.

Har man kavaj är allt väl ok. Eller?

En kommentar på “Flyktsoda är ok för den i kavaj

Add yours

  1. Jag håller fullständigt med dig – självklart borde vinet bytas ut mot druvjuice. I ”min” församling erbjuds druvjuice enbart vid familjegudstjänsterna. Glutenfri oblat och druvjuice borde vara det som erbjuds vid nattvardsbordet alltid.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: