Alkoholen tog livet av en bekant till mig nyss…

Ingen statistik. Utan en alldeles vanlig människa.

Blev återigen påmind om sjukdomen, beroende. Fick idag höra att en bekant som tagit sig ett återfall, inte orkade mer, utan tagit sitt liv. Självklart berättar jag inte vem det är och närmare detaljer, men kan skriva så mycket som att i detta fall var allt till det yttre bra; fina studier, ansett yrke med hög lön, inte särskilt gammal och med små barn. Varför nämner jag då detta?

taxfree

Alkoholism har så många ansikten, det är väldigt få som sitter på bänken, högst ett par tre procent. De flesta är till det yttre välfungerande, många t.o.m. högpresterande, med fina jobb. Lite vin efter jobbet eller en drink är väl bara kontinentalt drickande, säger många. Alltför många…

Till slut stoppar det inte med ett glas eller bara på en lördag. Det har sagts mig att man alltid dör i alkoholism eller pga. dess omständigheter, om man inte slutar helt. Man kan aldrig ta ett glas, om än ytterst litet – inte ens pyttepytte litet.

Har idag haft ”uppkörning” gällande dopet inför prästvigningen. Prästen som skulle godkänna oss prästkandidater berättade där om en kvinna som efter 9 år skakade av skräck då hon som då nykter och kristen ville bli inkluderad i nattvarden och ta del av det alkoholhaltiga vinet. Han glömmer det aldrig, sade han till oss. Jag förstår att hon var livrädd. Många dör pga. alkohol i vårt land, såsom min bekant.

Min vän skådespelaren Benny Haag, säger att många i Sverige idag anser att det är en rättighet att dricka alkohol. Han säger vidare; ”att en rättighet som inte gäller alla, inte är en frihet, utan ett förtryck”. Sålunda avslutar han i sin bok; ”sålunda lever vi idag i Sverige i ett förtryckarsamhälle. Och då är det krig. Och det kriget skall jag vara med och vinna”, avslutar han drastiskt. En präst som jag känner läste nyss Bennys bok och kom och sade till mig; ”det är verkligen så illa, som du sagt”.

Inte är det bra inte. Åtminstone inte för halva svenska befolkningen. Halva befolkningen…

Må DU vila i Guds Frid, min bekant! Jag glömmer dig inte….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: