Skyll inte på moralism när människor dör…

Våga ta ställning.

Människor: barn och vuxna, unga och gamla, kvinnor och män – blir oerhört skadade, slagna, våldtagna och de dör också, pga att vi tillåter en alkoholindränkt tillvaro på jobb och under fritid. Knappt ingenstans finns det alkoholfria zoner. Inte ens hos medlemmarna i frikyrkorna.

iq-alkohol-jobbet2

En hel del argumenterar att man inte skall eller kan lägga sig i, alla har rätt att göra som de vill sägs det ofta. En rättighet som innebär att det är oerhört – oerhört – svårt att få någon tvångsinlagd pga riskfyllt alkoholbruk. Jag vet vad jag talar om, för jag har varit med och sett hur det går till. Vi har idag en rättighet att ta livet av oss själva och andra (fyllekörningar, våld etc.) med alkohol. Men att gripa in och kunna hjälpa till. Ack nej. Det kan uppfattas som att man är moralist om man upplyser andra eller griper in eller talar för vitt och brett om alkoholen och att man förordar en nykter livsstil, att leva som man är skapad.

Vad hände med den ”gyllene regeln”? Ärligt talat, kan man inte ta kritiken att man uppfattas som moralist om man räddar livet på någon genom att gripa in (och i värsta fall tvångsvårda) när någon har problem med alkohol. Man är även för rädd för att fråga, även om man ser problemen många gånger.

Jesus sade: ”Vill du bli frisk?”. Gud vill hjälpa, kan vi inte också efterlikna honom och hjälpa till. Jag kan överleva att bli uppfattad som moralist om jag kan rädda min medsyster och medbroder. Men det kan inte min medsyster eller medbroder om jag inte hjälper till.

Du vet väl om att beroende sitter i hjärnan och har med belöningssytemet och signalsubstansen dopamin att göra?

Här är några… som diskuterat bl.a. moral kontra alkohol. Ikväll är det lördag. Vore spännande att undersöka exakt hur många som blir omhändertagna av polisen ikväll pga alkoholens konsekvenser. Kanske skall jag blogga om denna kvälls offer i veckan. Skål!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: