Vilka faktorer tar du till vid försvar?

Undanflykter.

Läser och funderar just nu över boken, Dynamisk psykiatri av Johan Cullberg, en klassisker som jag tycker alla bör studera. Kan man känna igen sig själv i de olika faserna man är i livet och andra, hur de verkar vara, så underlättar det möten på djupet. När man skyller på något man inte vill kännas vid eller inte vill förändra, så pekar boken bl.a. på hur våra försvar kan ta följande vägar:

HÖGRE FÖRSVARSMEKANISMER (detta finns hos alla): ·         Bortträngning ·         Reaktionsbildning ·         Isolering ·         Intellektualisering ·         Förskjutning, t.ex. fobier ·         Rationalisering ·         Sublimering (man tillfredställer behov med andra lösningar). OBS! Allt det som man förtränger dyker upp i någon annan form.

PRIMITIVA FÖRSVAR:  ·         Splittring ·         Förnekande ·         Projektion ·         Primitiv idealisering ·         Omnipotens ·         Regression

Känner du igen dig i någon av ovan sätt när du angrips av någon? Frågan är varför man behöver försvara sig. Tror att det är viktigt att vi alla skaffar oss ”motmänniskor”, gärna flera personer, som säger oss vad de ser hos oss själva och genom självspegling kan vi få en bättre bild av oss själva och därigenom kan vi undvika egna falska bilder, vilket kan medföra ett sunt växande.

Du vet väl om att man det erbjuds gratis själavård inom Svenska Kyrkan? En fantastisk möjlighet till eget växande. Alla präster i sig bör också ha en själavårdare, så att de får sunda speglingar på sig och sina situationer. Är så glad att jag blivit antagen i Svenska Kyrkan som kommande präst. Vilka goda resurser och möjligheter vår kyrka har för att hjälpa till att skapa en bättre värld, inser jag mer och mer. Självklart genom vägledning av den som gått före och ger oss Kraft, dvs. Gud.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: