Vad handlar påsken egentligen om?

Påskgodis och trevlig samvaro, är det allt…

Alla har inte kunskap om vad denna vecka, den viktigaste för mig som kristen, handlar om mer i detalj. Så här skriver Ulf Ekman, som intervjuvade mig i höstas på sin blogg:

jesus__cross

Den Stilla veckan börjar med Palmsöndagen, det var i söndags, och med Jesu konungsliga inträde, ridande på en åsna nedför Olivberget, in i Jerusalem, Sak. 9:9, medan folket hyllar honom. (Sist vi var där, i början av Mars, sjöng vi Hosiannasånger vandrande ner för berget och prisade Herren för full hals.) Dagen innan, lördagen, sabbaten, smordes Jesus profetiskt till sin begravning av Maria, Martas syster i Betania, som utgjöt nardusolja över hans fötter.

Måndagen: Jesus förbannar fikonträdet och rensar templet.

Tisdagen: Jesus undervisar i templet håller sina sista stora offentliga tal.

Onsdag: Jesus är i stillhet Betania under det att planer smids för att röja honom ur vägen.

Torsdag: Jesus firar påskmåltiden, Sedern, och äter påskalammet med sina lärjungar och instiftar nattvarden. Han undervisar dem en sista gång och  Johannesevangeliet, från kap. 13 till och med kap. 17, innehåller denna undervisning. Sedan går de till Getsemane där han våndas, ber och överlåter sig till Guds vilja och tar emot lidandeskalken och blir förrådd av Judas.

Fredag: Jesus döms av Sanhedrin tidigt på morgonen, överlämnas till romarna, gisslas, döms av Pontius Pilatus och förs bort att korsfästas. Han dör en ohyggligt smärtsam korsdöd för oss alla och tar vår skuld och straff på sig.

Lördag: Sorg, förstämning, förvirring bland lärjungarna. Jesu kropp vilar under sabbaten. Han har stigit ner i dödsriket och proklamerar segern och det fullbordade verket på korset för de döda.

Söndag: Veckans första arbetsdag. Den nya skapelsens dag. Gud uppväcker Jesus från de döda. Dödens udd är för evigt bruten och Jesus har nycklarna till döden och dödsriket.  Livet, det eviga överflödande livet, har vunnit!

Detta är den yttre ramen kring denna oerhört viktiga och innehållsrika vecka. Det tar ett helt liv att tränga in i alla dessa koncentrerade händelser. Det tar hela evigheten att jublande prisa och tacka Gud för denna frälsning. Därför får jag aldrig nog av Påsken! Låt oss ledas av Anden allt djupare in i allt vad Jesus gjorde för oss. Skriften säger både att vi skall uppskatta och ta emot hans gärning för oss men också att vi skall följa honom på hans lidandesväg, 1 Petr. 2:21-24. Han är både vår ersättning, som tog vår plats, och vårt exempel att följa.” Läs hela Ekmans inlägg här…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: