Vetenskap kontra tro och prästutbildning…

Har vi totalt tappat bort vår andlighet?

MB 2008 liten original i profil

Högskoleverkets rapport och analys om landets teologiska utbildningsenheter (högskolor och universitet) skickar en signal att utbildningarna, enligt dem, är antingen undermåliga eller bristfälliga. Kritiken kan tolkas som att allt skall sträva mot akademisk vetenskaplighet och objektivitet. Och där tron då relativeras.

Hur kan tro och för den skull vetenskap bli 100% korrekt kunskap. Är vi människor allomfattande? Om så är fallet varför finns det då krig, konflikter och orättvisor+

”Saliga de som är fattiga i anden, ty dem tillhör himmelriket”, står det i den heliga Skrift. Romarbrevet kap. 8, vers 20, ”Allt skapat är lagt under tomhetens välde”. Båda insikterna i Bibeln visar på viktiga kunskaper, dels att vi människor behöver mer än det matriella (man kan tydligen i längden inte shoppa sig lycklig), dels att det vi själva skapar inte är tillräckligt för att människan skall bli lycklig och nöjd i längden. Något tycks saknas oss?

Prästutbildningarna skall givetvis vara både akademiska till formen för att vara gripbara och självklart skall de främja kritiskt förhållningssätt, men detta räcker inte enbart. Präststudenter bör i sin utbildning inspireras att vilja leva som andliga ledare, då krävs det mer än det Högskoleverket rekommenderar.

Om det sedan är kyrkan (de olika samfunden) som skall ansvara för denna utbildningsbit eller någon annan part, vet jag inte. Dock bör detta ske tidigt i en prästutbildning, såsom det görs på Johannelunds teologiska högskola. Ett sista år räcker inte, tror jag, vilket faktiskt också har resulterat att den nya prästutbildningen på många håll redan från start just nu utbildar i retorik/predikan etc.

Dessutom som präststuderande är det uppbyggligt för ens framtida tro och gärning, om de som utbildar och inspirerar en till denna del av utbildningen, verkligen tror på Bibeln, Jesus och då Gud. Annars faller allt till marken och risken är att utbildningens ena dike är att allt endast blir existensiell humanism och allt kan då bli en lam sekulariserings-soppa.

Jag tror att Jesus, som Guds son, kan rädda människor. Är ju själv ett bevis på detta. Inget annat hjälpte. Undrar vad Högskoleverket skulle säga om detta. Och detta skeende hade inget med akademiska formler eller vetenskapligt synsätt att göra.

Tro mig!!!

En kommentar på “Vetenskap kontra tro och prästutbildning…

Add yours

  1. Hej Mikael,

    Snart dax nu (14e), lägg fram rena strumps, kallingar och putsa dojsen…Sköt om dig..du oxå!

    Vi ses/conny

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: