Varför verkar man inte förstå anledningen bakom dödsleken?

Olyckan på Munsö.

Två unga män dödade efter biltakssurfing. Idag i Tv-soffan spekulerades varför det kunde hända. Man hade bl.a bjudit in en stuntexpert, en poliskommissarie och en genusforskare (?). Även tidningarna spekulerade.

Som jag ser det så kan anledningen vara fler än de som hittills angivits. Att det handlar om förlegade mansbilder tror jag inte var det direkta avgörandesom man sade i tv-soffan, även om det idag bland många finns för få bra mansbilder (vilket man studerat i fängelser hos interner).

Ungdomar som kommer från dysfamiljer har svårare att tolka och rätta sig efter gränssättningar och de kan få större behov av uppmärksamhet. Att unga från sådana familjer oftare utvecklar miss- eller riskbruk är klarlagt. I ovan fall förekom alkohol. Föraren kunde inte säga nej efter tre övertalningsförsök, svårt att sätta gräns, dels för sig själv, att då dels köra med alkohol i blodet samt svårigheten att säga neka, skulle kunna tyda på fler teorier än angivna i media hit tills. Samma kriterie skulle kunna gälla för de omkomna.

Var någon av de inblandade beroendepersoner eller kickbenägna? Ja, man ställer sig inte på ett biltak om man inte vill ha en kick och förmodligen inte om man är nykter. Ingen talade om kickberoende i tv eller tidningar. Varför? Ett folkbildningsproblem?… Vill man verkligen se problemet som många unga lider av och som tar till snabba ”quick-fix” för att känna att de lever fullt ut. Morgondagen finns inte hos många unga idag eller även hos äldre, saknar man hoppet och tror man inte på evigheten. Är allt här och nu som räknas? Tror det.

”Vad som orsakat olyckan är ännu inte känt. Polisen förhörde vid lunchtid den skadade föraren och den kvinnliga passageraren på sjukhuset.– Det som kommit fram är att föraren var berusad och han kunde inte säga nej när de två männen ville testa att stå på taket, säger förundersökningsledare Tommy Stiernerlantz på Västerortspolisen.” Läs mer från Aftonbladets artikel här…

Märkligt är att man inte verkar förstå att alkoholen suddar ut gränser och förstånd, vilket ovan citat kan indikera. 20 000 (!!!) kör på fyllan varje dag i Sverige. Alkohol förlamar Sverige. Varför vågar alltför få visa tydligt på att man kan festa nyktert. Det behövs nya bilder i Sverige, nya förebilder. Nya manliga förebilder som syns utåt i olika media. Omvändelse som det predikas om i evangelierna innebär att man vänder om från det gamla, med ett klart ställningstagande. Är det inte dags att vi på allvar för upp diskussionen till ytan i vårt land inom regering, riksdag, landsting, företag och kyrkor samt föreningar och visar aktivt på nya nyktra bilder. Snacka räcker inte…

Talade med en ung man igår kväll som skulle velat hänga med och se Liam Norberg. ”Han är ju cool”: sade den unge mannen. Sådana bilder behövs. Våga leva nyktert. För andras skull.

3 kommentarer på “Varför verkar man inte förstå anledningen bakom dödsleken?

Add yours

 1. Har varit borta en tid på semester bland annat på konferens med hela familjen i småländska Rallingsås med Trosgnistan som arrangör.

  Jag delar helt din åsikt Mikael när det gäller avsaknaden av manliga fäder och förebilder och deras frånvaro och att det i sin tur drabbar ensamstående mödrar som inte orkar bära båda rollerna.

  Om männen tog sitt ansvar och vi fick en familje politik som gynnar kärnfamiljen så skulle väldigt mycket vara vunnit för det uppväxandet släktet.

  Alkoholen blir ett surrogat och en tröst för saknaden av faderskapet och den manliga förbilden som borde finnas där.

  Nu är det snart natt var välsignad Mikael med din familj V v v v Thommy Bergenwall.

 2. Hej Thommy! Kul med inspirerande utfärd som du varit på. Visst behövs det fler förebilder. Vi alla får försöka så gott vi kan och be om frimodighet, fri – modig – het.

  Guds frid! Mikael.

 3. Japp vi gräver vidare,vi håller på med att skapa ett nätverk på kristen grund för behovets människor i olika former,typ behandlinshem ,utbildningar,arbete, äldre boende mm.
  Tanken är att det skall få grena ut sig ,leta sig fram över vårt avlånga Sverige i olika former.

  Visionen är att nå ut till den svenska befolkningen på alla tänkbara sätt,fast med en sak i taget.

  V v v v Thommy Bergenwall

  V v v v Thommy Bergenwall

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: