Livsberättelser biter sig fast…

Att läsa är att resa.

Förr i tiden läste jag få böcker varje år. Numera är det många böcker på gång samtidigt. Just nu i min hylla under påläsning är: Bibeln (ständigt), Peter Englund, Stridens skönhet och sorg, Göran Skytte, Omvänd, Bengt liljegren, Adolf Hitler, Ingmar Bergman, Söndagsbarn och inatt läste jag färdigt Ingela Agardhs, Den största nyheten.

Min pappa hade alltid tre böcker på gång samtidigt. Han var kunnig och intresserad av Andra Världskriget, ränderna går inte ur märker jag. Även min dotter är nyfiken på hur man kan bli förledd av det Onda. När likgiltigheten segrar över det goda.

Livsberättelser är liksom på riktigt. Inte teorier, inga floskler – utan livet som det kan se ut. Träffade Ingela Agardh samma år som hon dog, vi medverkade i samma konferens i Betlehemkyrkan i Stockholm och debatterade och fyllde i varandras svar. När man lever sig in i hennes rader och erfarenheter så öppnar de upp en förförståelse. Förr var en oskriven regel att inte berätta det svåra, det misslyckade, men berättar vi inte som det är så kan vi heller inte förstå eller förändra oss.

”I svagheten finns styrkan” skriver Paulus i det andra brevet till Korintherna. Så oerhört märkligt och det går mot allt vi lärt oss. Tror att många offentliga människors tillkortakommanden går före och visar att det är inget farligt, inget nederlag, att berätta sanningen. Kändisar som Skytte, Agardh, Åsa Linderborg, Katrina Janousch och Ulf Lundells böcker med sanningar om sina liv är viktiga för andra. ”Så här har vi gjort och det blev bra till slut” är budskapet.

”Ta rygg på de som gått före” är en fungerande devis inom självhjälpsgrupperna. Sanningens frihet. Smaka på innebörden. Att slippa ljuga, att alltid, all tid tala om hur det är och hur det varit. Vad är det värsta som kan hända om man säger hur allt ligger till. Att någon tar illa vid sig. Är det inte ofta en självspegling som upprör då hos den Andre.

Frihet. Jag vill vara fri. Fri från andras lögner, svek och feghet. Fri att säga hur det är. Fri att leva min fulla potential. Fri att leva som Gud vill att jag skall bli. Fri att växa. FRI!!!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: