Kysst av spriten…

Hittade hem vid första klunken!

Vämen fyllde strupen och värmen spred sig fort ner i magen. Och friden. Friden med stort F, infann sig när alkoholen nådde hjärnan. Allt blev äntligen lugnt! Äntligen. Borta var utanförskapet, både det medvetna och det omedvetna. Man räknade in sig själv i mitten plötsligen. Efter första klunken. Man var hemma. Hemma!!!

Berättelsen har jag hört av många tusen beroendepersonligheter genom åren. Och det är bara en som är född till beroende pga hjärnans sammansättning som kan beskriva öppningsraderna enligt ovan.

Allt handlar om geografisk och fysisk flykt. Bort från pålagd roll pga. dysfunktionell omgivning. Bort från problem och jobbigheter. Spritmissbruk handlar aldrig om alkohol. Matmissbruk handlar inte om mat. Arbetsmissbruk handlar inte om arbete. De är bara drogen som möjliggör flykten. Bort från sitt sanna jag. Bort från sina känslor. Mot lugnet. Mot friden.

Ikväll kl. 2100 i TV1 börjar Sveriges Radio TVs största upplysningsserie sedan min far producerade sina serier under 1980-talet. Jag och min familj har talat med SVT, liksom många andra. Intresset var GIGANTISKT STORT, många ville medverka och lyfta bort skammens fula tryne från sjukdomen. Halva svenska folket (!!!) är drabbat. Medan TV5 visar ”Färjan” och väldigt mångas olycka pga alkohol, vågar nu den statliga kanalen gå sin egen friska väg och visa att det finns en väg ut ur missbruk och medberoende. Bra jobbat!

Jag och Lydia Cappolichio lade fram en idé för SVT för ca. sex år sedan, en idé som man nu använt. Tiden är mogen. Vi är många som vill leva i ”direktsändning” utan fördröjning numera. Dock finns det många, många som lider. Jag vet för jag har och får kontakt med många varje dag (!!!). Några av mina bekanta, som hade ”snygga” liv utåt sett, är döda pga alkoholen. En hel del av dem blev inte ens 50 år. Många såg, få ingrep. Vi får be om Mod. Mod som gör att vi räddar vår Broder eller Syster. Visa på lösningen. AA och Gud. Ingen dålig kombination. Jag vet. Nykter sedan snart 7 år.

Så här skriver SVT: ”21:00 Seriestart: Kysst av spriten

Del 1 av 7. Var tionde svensk har alkoholproblem och nära nog halva befolkningen blir indirekt drabbade som anhörig eller vän. I sju program får vi höra vittnesmål från alkoholister och deras anhöriga. I första programmet möter vi Annika som söp sönder relationen till sin dotter Linda. Programledare är Magdalena In de Betou.
* Även i SVT1 29/9, SVT24 1/10, SVT1 1/10 och SVT24 4/10

En kommentar på “Kysst av spriten…

Add yours

  1. Såg tv programmet tycker det var väldigt bra och starkt gjort av både mor och dotter.

    Det är bara att inse,att en alkis liv går i repris hos alla som genomlider det livet.

    Barnen får lida mycket på grund av allt smygande med detta elände som alkoholen banar väg för.

    Vi får visa på Jesus,att han både kan och vill hjälpa människor ut ur detta elände.

    V v v v Thommy Bergenwall

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: