Uffe Larsson död

”Hej! Känner vi varandra?”

Det var min fråga i telefon till Ulf Larsson för en hel del år sedan. Eftersom jag träffat många människor, kända som okända hela livet, var frågan berättigad. Dessutom har jag svårt för namn, dock inte Uffes.

”Men tjena Micke! Jo, jag var den lille tjocke killen som bodde i Sandviken på Vätö, så nog har vi träffats, vi lekte ihop som barn på somrarna”; sade Ulf till mig i luren. Och så engagerade jag honom för mitt företag AB NÖJES HUSET. Tror det var åt Svenska Fotbollförbundet och han arbetade som moderator för deras kickoff. Uffe tog sina uppdrag på allvar. Tror det fanns ett stort allvar hos honom. Det var kanske därför han rymde via mat och alkohol.

Min pappa hjälpte till så att Uffe  blev nykter för många år sedan. Även Uffe vågade offentligt, såsom jag och pappa, att tala om sin personlighet, sin beroendepersonlighet och sitt beroende gällande alkohol. Bra Uffe. Men när Uffe inte längre ville vara tjock, så tog han på allvar tag med sin övervikt och med en beroendepersons ”på och av”-sätt, så gick det fort. För fort. Många varnade Uffe då han gick till ytterligheten och blev för smal. Hjärtat kunde ta stryk.

Humor och en snällhet mot andra kännetecknade Uffes livsverk. Ibland är just dessa ingredienser ett tecken på ett ”glömt barn”, ett barn som vill bli sett och bekräftat. Vet inte hur det var i Uffes fall och barndom, dock var han en beroende person.

Igår var det premiär för ”Kysst av spriten”. Dottern i avsnitt 1 fick skador. Mamman som var ”av och på”-personlighet, dvs. beroendeperson, började dricka alkohol och var ”hemma” på en gång när alkoholen nådde hjärnan, sade hon. Olsson, en av världens främsta forskare om hjärnan, beskrev i första programmet hur hjärnan funderar vid överkonsumtion; att den kopplar om sig vid för lång tid av överstimuli. Därför tänker en alkoholist eller en matmissbrukare ofta på mat. Det blir en besatthet, som ”normalstörda” har svårt att förstå

Tackar Uffe som vågade göra skillnad med sitt liv för andra, både med sin humor och med att du vågade vara nykter och en förebild. ”Hörru Uffe, vila i frid där uppe, det är du verkligen värd”. Många saknar dig.

Läs mer om Uffes karriär här…

En kommentar på “Uffe Larsson död

Add yours

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: