Full präst inte ok!

I dagens Aftonbladet, på löpsidan utanför alla affärer och med feta bokstäver står det att ”prästen var full på begravningen”!

flaska

Enligt artikeln var prästens alkoholproblem kända sedan tidigare och han var under tillsyn. Tillsyn? Inget framkommer vad man menar med detta. Att man har koll tills det händer något? Att man hjälpt vedebörande att tillfriskna, dvs. skickat denne till behandling enligt 12-stegs modellen? Att man gett ett ultimatum, en gång till så är det avsked? Sistnämnda krav rekommenderar den samlade erfarenheten inom alla 12-stegs rörelser, s.k. tuff kärlek. Hjälp, men ställ krav.

Idag verkar många ha en tillitsbrist på gott omdöme när det gäller alkoholfrågor och hur man själv skall agera och allt för få verkar själva vilja vara solidariska med de som har problem med alkoholen och själva avstå från alkohol för att vara föredömmen. Min Fru har tagit ställing, hon vill vara förebild för andra vuxna och för barnen. Hon har avstått från all alkohol trots att hon inte har alkoholproblem. Bra jobbat!!!!

Nu verkar det som mannen, prästen, får jobba vidare under tiden utredningen pågår!? Ibland undrar jag om man bryr sig eller om naiviteten och okunskapen är så stor eller kanske likgiltigheten och om konflikträdslan är så stor att man heller väntar ut människor med alkoholproblem tills det händer något riktigt allvarligt som t.ex: att vedebörande dör (av olycka, självmord eller super ihjäl sig).

Ta mannen ur tjänst omgående!!! Jesus frågar: ”Vill du bli frisk?”. Vill man inte, så goodbye. Har man med andra människor att göra och det föreligger en aning att vedebörande drogar (alkohol, narkotika, piller etc.), så skall man inte få jobba. Punkt slut! Det är oerhört svårt att komma på en missbrukare nämligen. Vi är hala när vi drogar, kan manipuliera de flesta, även om man blir tagen på bar gärning. Jag vet av egen erfarenhet, dels av eget ljug och numera när jag möter de som fortfarande är kvar i sjukdomen som aktiva.

Det är inte första gången jag hör talas om fulla präster. Skvallret och sanningen går fort fram. Har fått gripa in en hel del gånger, då omgivningen inte velat förstå eller om de har lidit brist på mod eller civilkurage. Beroende är demokratiskt. 10% av befolkningen drabbas av ex. alkoholism. Även präster, smedar, bankmän och strippor kan utveckal beroende. Sjukdomen struntar i socialklass och titlar. Min målsättning är inte att smutskasta mina prästkolleger, tvärtom. För många år sedan höll man tyst när det gällde piloter på SAS som man anade hade alkoholproblem. Till sist blev man tvungen att ta ställning (det hade väl blivit för dyrt om ett plan störtat med en full pilot) och jag själv vill hjälpa genom opinionsbildning, så att även kyrkan mer öppet vågar tala om alkohol i kyrkorna, bland personal och anställda. Nu börjar det kosta, det är inte bra med en artikel i Aftonbladet. Det är först då man erkänner något som man kan förändra det. Min kamp med druvjuice i nattvarden är just en hake som kan öppna en port för vidare och friskare vindar. Tar man in frisk dryck i kalken, så kan även sjukdomen beroende snart börja diskuteras, så fler kan få tillfriskna och få en frizon i våra kyrkor från alkoholets slaveri, så att Gud kan förbättra dem när de möter Jesus och hans budskap där (2 Kor 5:17).

Hoppas och ber att kyrkorna griper in och tar lärdom och använder oss som kan sjukdomen. Själv fick jag en inbjudan i fredags att tala kort om sjukdomen och alkoholens verkningar på sin omgivning. Detta på min lunch den 10 november kl. 1200 på Domkyrkocaféet, bredvid Uppsala Domkyrka. Rubriken kanske blir: ”Varför söp jag?”.

Många inom kyrkan har sagt åt mig att sluta tala om alkohol, då risken är att man nischar mig som ”alkoholprästen”. Undrar varför de säger detta? Så länge halva svenska folket har ett alkoholproblem verkar det finnas ett mycket starkt behov att få mer kunskap. Givetvis har jag många fler frågor jag brinner för. Men om det brinner, börjar man väl att släcka där det brinner mest, anser i alla fall jag. Kan man ta bort alkoholen och få människor nyktra så de kan leva i ”direktsändning”, så kan de därefter möta det Glada Budskapet om Jesus, som kan fylla människans inre hål.

Eller som Jesus säger: ”Saliga de som är fattiga i anden, dem tillhör himmelriket”. Vi verkar lida brist på andlighet i vårt samhälle idag eftersom så många måste konsumera alldeles för mycket eller droga bort sin fria tid. Skål förresten, nu är det ju lördag. Själv dricker jag numera från det vatten som släcker all törst. Amen!

En kommentar på “Full präst inte ok!

Add yours

  1. ”Alkoholprästen”, vilken fin titel de ”svenska fariséerna och de skriftlärde” har gett Dig.
    Stå på Dig,Mikael, du är en röst som ropar både muntligt och skriftligt! Du är omsluten av förböner.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: