När själen inte riktigt följt med…

Vissa dagar är inte lika.

Hela dagen har jag varit utanför mig själv. Mycket märkligt. Som om man själv inte var riktigt med. Är jag sjuk? Nej, det tror jag inte, åtminstone inte mer äv vanligt hi, hi.. Idag har jag som människa och präst mött andra i olika sammanhang bl.a. i vår korta lunchmässa kl. 1145 i Gottsunda kyrka, ”Mässa för hungriga själar”. Fick hoppa in då min kollega var sjuk. En fin stund, som gjord för att man skall flytta in i sig själv. Börjar med 15 minuter kontemplativ musik från piano, med musik som berör och som knyter an till vår tid – instrumentalt. Psaltarpsalm, böner och nattvard. Få ord men mycket mening. Och ätandet av kroppen, blodet – allt för min och din rening.

Man kan där tycka att jag borde fått sinnesro, men det var inte ro och lugn det handlade om, det var bara något som inte flyttat in.

Föreläste sedan i vår församling för alla, öppet hus, om de ”glömda barnen”. Privat –  MEN – min berättelse tillhör inte längre mig. Jag har ju heller inte skapat mig själv. Nåden mina vänner, allt är bara nåd. Och så var det det lite kontorsgöra, administration. Avslutningen blev en soppa på Slottscaféet på Övre Slottsgatan i Uppsala. Sakteliga, kröp allt in på rätt plats. Måhända handlade det om rädslan att dela med sig av sitt personliga, sina nederlag, att det är jobbigt, det är bekvämt att inte göra det. Bara stänga inne alla upplevelser, allt trista misslyckanden, alla fyllor, alla tillkortakommanden. Bekvämt, men alldelses livsfarligt. Att krympa sig själv, stänga ute Sanningen, är ett betydligt högre pris, då det kväver Livet. Framåt, bort från det brustna, mot Kärnan, Centrum – Ljuset. Ett steg i taget, bara ett enda litet pyttesteg, så plötsligt är man där i Friheten. Ingen kan längre tynga ner ens själ, trycka till en med påklädda roller.

Kanske det därför var min själ inte ville krypa in i mig själv i förmiddags. Splittraren eller Anklagaren, som Bibeln beskriver den onda makten, den som för mig bort från mitt autentiska jag, måhända gjorde ett angrepp. Men jag bad om hjälp. Gud se mig mig, var med mig, Hela mig så blir jag, rena mig så blir jag ren. Korset hjälper mig dagligen till ett befriat enat liv. Även denna dag. Amen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: