Att tala fritt ur hjärtat

Alla själars dag.

Söndagens tema gav inspiration i den högmässa jag idag lett i Gottsunda kyrka. Inför varje predikan läser jag in mig på ett stort material, sedan skriver jag ner ganska omfattande stolpar, läser igenom under hela veckan – funderar och ber över texten. Att sedan bearbeta texten hur den kan tolkas in i vårt tid, hur den berör oss här i Sverige idag är sedan centralt.

Sedan låter jag ”din vilja ske, inte min”, således låter jag texten fritt komma fram i min predikan, litar på helige Ande, efter att jag gjort mitt jobb, skall tala genom mig, utan manus bruakr jag vandra omkring. Ofta brukar detta sätt fungera. Dock är det oroligt strax innan man skall börja tala, att helt släppa taget. Det är som att kasta sig rakt ut från ett stup, känns som en andligt självmord varje gång. Men, det brukar fungera. Idag var det många som blev berörda, sades det till mig.

Ta vara på ditt liv, hjälp andra, grip in där du ser felaktigheter, då vi ju är till för varandra – var dagens budskap. Vi måste bli befriade från våra rädslor och felaktiga beteenden, så vi kan leva fullt ut. Gud har gett oss ett löfte om evigheten, det är ett fantastiskt erbjudande till oss. Många ingredienser ingår i en högmässa, mycket att hålla rätt på, men det fungerade bra.

Två pojkar döpte jag sedan på eftermiddagen i en dopgudstjänst och det kom folk från hela världen. Två familjer som inte kände varandra, på så sätt blev dopen ett bevis på att dessa pojkar tillhör oss alla och vice versa. Alla har vi ansvar för varandra, de som kom lovade att hålla ett öga dessa unga gossar i framtiden. Och även här lät jag orden komma fritt. Gud leder.

Jag är så förvånad över min nya bana fortfarande. Efteråt idag kom ett par människor fram att de nu skull börja gå i kyrkan efter att ha mött mina budskap och mitt sätt. Äran skall Gud ha. De var så förvånade att man kunde få dela glädje på ett så påtagligt sätt som man fick i bl.a. dopen.

Nu är det dags för bön och kontemplation i två dagar. Skall ta hand om min själ och om mig själv. Tack.

2 kommentarer på “Att tala fritt ur hjärtat

Add yours

  1. Tack för en fantastiskt dopgudstjänst i söndags, du var enastående och trollband med ditt härliga, ärliga och sköna sätt! Lycka till!

  2. Tack! Ära den som äras skall. Jag har förstått att allt har jag bara fått till låns av Gud. Det var en fin dag dag och fina dop för mig med, de värmde mitt hjärta. Vi får bära våra nya döpta kamrater med våra böner och vår omsorg. Allt gott och välkommen till Gottsunda kyrka, den är öppen för det mesta för fika, kontemplation, bön och gemenskap samt gudstjänst. Hoppas vi ses. Mikael.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: