Hur ser då ”min ideal-kyrka” ut i framtiden?

Vad vill jag vara med och skapa som präst i framtiden?

På väg mot framtiden.... Foto: Felicia Svaeren

Jag vill vara med att göra skillnad och medverka till att skapa mötesplatser, som skänker hopp och ger människor meningsfullhet i sina liv. Underförstått är genom alla tankar och verksamheter att den levande Guden kan och vill hjälpa oss, om vi söker Gud.

Efter nio månader som pastorsadjunkt får man söka fast anställning som präst, som komminister. I mitt fall skall ansökningstiden vara tidigast den 14:e mars. Sedan kan man ta tjänst från och med sommaren. Äntligen!

Lite kort om hur jag ser på hur en församling skulle kunna vara i den bästa av världar:

 • Syfte och målsättning – för att veta vad man skall lägga sina resurser på, både som präst, och som församling måste alla ha klart för sig vad vi vill och hur vi skall gå tillväga. Visionen måste förankras hos var och en, från de anställda till församlingen och även ut till omvärlden. För att lyckas med det behöver man regelbundet göra en omvärldsanalys. Inför varje nytt halvår är det av yttersta vikt att se vad som händer, dels på det lokala planet, dels i omvärlden (trender, problem, dvs. allmän samtidsanalys). Dels behövs en vision över tid, så alla vet vart vi strävar, så allt inte bara blir ett ”tänk” för varje vecka så att man därmed missar riktningen. Både långsiktiga och kortsiktiga mål är viktiga för att alla skall veta vart man är på väg och vad man egentligen vill. Avstämning är fundamentalt och ansvarsfördelning.
 • Utvärdering – konstant dialog. Gör vi rätt? Kan vi göra saker på annat sätt? Finns det andra vägar eller fungerar de metoder vi nu använder eller kan vi också förfina dem. Risken om detta inte görs är annars att man fastnar i gamla onödigt bekväma vanor, som till slut inte är, blir och känns relevanta. Tänker på ex. musik som inte berör de unga eller ens de äldre ibland. Skall vi slopa någon verksamhet? Vems fyller behoven?
 • Gudstjänstutveckling – behåll det som fungerar, men våga se er omkring, skaffa nya intryck hela tiden. Det ger inspiration. Utvärdera de gudstjänster som finns, också detta skall göras kontinuerligt. Det räcker inte med att säga, ”vi ändrade för fem år sedan…”. Värderingar, attityder och samtiden ändrar sig konstant och det i en hög hastighet. För att kunna bygga en bro mellan människor och Gud, måste det finnas anknytningspunkter som berör.
 • Bön & Bibelsamtal – Inför exemplvis böne el. andakts stunder i arbetslaget, våga visa på ett försiktigt sätt att församlingen vill vara andligt intresserade, även hos dem som arbetar (vilket borde vara självklart). Att bygga mötesplatser är viktigt nu och i framtiden där människors existensiella funderingar kan få komma till uttryck på ett varsamt sätt kopplat till den kristna tron, där erfarenheter från den kristna traditionen och Bibeln kan få belysa människans tillvaro är viktigt. ”Var inte rädd”, vi måste sluta försvara den kristna tron. Stå för vår tro, som tack och lov kan få vara bred.
 • Musik & retorik – Vi måste verkligen fundera över musiken och hur vi skall kunna beröra människor i deras situationer med ett musikuttryck som fungerar och med texter som berör nutidsmänniskan. Hur talar vi om Gud – här behövs öppna samtal, dessutom hur talar vi i gudstjänster är en viktig bit där prästerna måste få tydlig feedback. Retorikträning är viktigt.
 • Kommunikation – Hemsidor som uppdateras och är en dialogpartner, istället för som ”en affisch på nätet”. Här finns det mycket att göra…  All skriftlig information, såsom affischer måste se proffsigt ut. Teknik i församlingen med allt från trådlöst nätverk, till ljud och ljus är viktiga ingredienser för helheten.
 • ”Gå ut och gör alla till lärjungar…” – Vi måste nå ut till omgivningen. Arbetslaget och församlingen måste aktivt synas utåt. Vi måste bygga nätverk och skapa relationer utanför kyrkans väggar. Det räcker inte att sitta inne och vänta på människor… Kyrkan måste bli en av andra aktörer och därmed måste man inventera sina egna resurser och fördelar så andra vet vad man kan hjälpa till med och därmed kan man ingå i nätverk av fungerande lösningar.
 • Tala om Gud – Försök att skapa sätt där man kan tala om Gud på ett positivt och öppet sätt. Börja hos dig själv, är en bra inställning.
 • Delaktighet och ledarskap – Bygg team, där var och en har klara och tydliga arbetsuppgifter med resurer och eget ansvar. Utgå från varje individs önskan, drivkraft och mål. Alla skall ha tillgång till mentor/ledare för hjälp och råd. Inklusivitet bör diskuteras genomgående, i allt från hur kyrkvärdar bemöter, hur vi talar i gudstjänsterna till hur vi alla talar med varandra.

Naturligtvis har jag många fler tankar och idéer, men ovan snabba reflektioner, är tagna ur min erfarenhetsbank (och mina pärmar med idéer) efter att ha producerat möten i över 30 år. För att lyckas, måste man vara beredd att misslyckas. Dessutom behöver man ha ett långsiktigt tänk i allt man förusätter sig. Ett öppet sinnelag, glädje och att skapa en vilja ”att vilja” är centralt för att lyckas.

Är det någon som vill höra mer av mina tankar? Kontakta mig på: 070 – 633 74 61. Eller mail: mikael.bedrup@nojeshuset.se

En kommentar på “Hur ser då ”min ideal-kyrka” ut i framtiden?

Add yours

 1. Hej Mikael
  Många intressanta tankar, det räcker säkert till en hel bok om man tänker efter, och det har du ju gjort. (Jag håller inte med om allt, om du vill veta, men det är inte intressant).
  Hoppas du hittar en församling att leva o verka i.
  Räkna dock inte med att hitta en församling där alla dina önskningar slår in. den finns inte, och ska inte finnas. Vi måste alla ”filas av” och lära oss hantera att vi sällan får som vi önskar. Men det vet du nog redan.
  Frid o välsignelse i rikt mått

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: