Dystert för Svenska Kyrkan?!…

Anar vi bara framtiden?

Är Svenska Kyrkans framtid extremt oroväckande? I veckans Kyrkans Tidning redovisas statistik gällande dop, vigslar, konfirmander, medlemmar och gudstjänstbesökare och siffrorna pekar neråt för samtliga.

Tidningen skriver ”det ökade andliga sökande som många talar om verkar inte nå in i kyrkorna”. ”Man söker inte bara i kyrkorna” säger Jonas Bromander, analyschef på kyrkokansliet. Enhets samhället är borta säger man vidare i artikeln.

Det man erkänner kan man göra något åt. Statistiken bör indikera att församlingarna lyfter indikationerna till offentliga samtal, så man kan förbättra och förändra. Dock kvarstår evangeliet och Jesus Kristus i centrum. Är det så att en del inom kyrkan inte tillräckligt klart pekar på just dessa två och därför upplevs kyrkan som otydlig? Risken är då om t.o.m de anställda inte talar om Bibeln, Jesus och Gud så är det enda som verkar finnas kvar en massa verksamheter som verkar befriade från Gud. Och går man inte själv i gudstjänsterna så undrar jag hur man tror att ens församlingsmedlemmar då uppfattar ens engagemang och relevans för sin egen andlighet?

”Jag skäms inte för evangeliet” står det i Nya testamentet. Gör vi det i vissa delar inom Svenska Kyrkan? Varför finns det så få Bibelstudiegrupper, framförallt för medelålders, den ålderskategori som kyrkan inte tycks vilja nå? För mig är det obegripligt. Unga och pensionärer är de man tycks satsa på. Se Allhelgonakyrkan och S:ta Klara, två olika församlingar som blomstar med olika målgrupper men med en hel del medelålders.

Våga tillföra nya gudstjänstformer (och behåll även de beprövade) och våga nya arrangemang för de älskade psalmerna och våga också ibland använda modern musik som kan brygga broar mot Gud.

Varför finns det inga Biblar till salu i våra kyrkor? Tror man att gamla översättningar med plottrig text som man fick vid sin konfirmation och som sedan länge är parkerade i sin bokhylla plötsligt skall poppa ut av sig själv? Lyft fram Bibeln, Jesus och förkunna budskapet rent och klart är en väg jag tror på. Skapa gudstjänstgrupper och Bibelstudiegrupper, fler samtal och gemenskapsgrupper.

Det är dags att lyfta blicken och se uppåt. Med Guds hjälp kan vi vända trenden. Det är jag övertygad om. Renodla vår ”affärside'”, ta bort det som inte fungerar av verksamheterna, analysera närmiljön och behovet i din församling. Omvärldanalys är viktigt!

Våga kommunicera, gör det proffsigt och ”kaxigt”! Människor lider, många bär på en inte tomhet som de försöker bota med bl.a shopping eller alkohol.

Läs 2 Kor 5:17. Bli förvandlad och följ missionsbefallningen, ”gå UT och GÖR alla till lärjungar”. Kristendomsundervisning kan göra skillnad för människors liv. Fråga mig. Jag vet!!!!!

4 kommentarer på “Dystert för Svenska Kyrkan?!…

Add yours

  1. Jag har läst det du skriver och jag tycker också att Svenska Kyrkan ska nå ut till sina medlemmar i församlingarna mera än vad som görs idag.. Jag kan rekommendera ännu en kyrkan som jobbar för att nå ut det är min egen hemkyrkan församling… Söderledskrykan i Hökarängen.. Vi har en underbar Kyrkoherde som heter Anders Ekhem som är väldigt öppen.. Där finns också NA och AA möten.. Kolla gärna in denna kyrka som tillhör Farsta Församling…
    Du är en präst som behövs inom Svenska kyrkan också…. Tack för dina rader…

  2. Tro och tvivel går hand i hand säger erfarenheten. Tolkning och tolkningsföreträden är svåra frågor. Tänker dock på 1 Kor 4:6 ”Håll er till skriften” säger Paulus.

  3. Så sant! Bra skrivet, håller helt med dig! Guds välsignelse,
    Malin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: