Din och min väg till andlig klarsyn….

Läs Bibeln för att fylla Ditt inre tomrum...

Idag den 14 augusti, kl 11 i Tolfta kyrka, Tierp i högmässan talade jag om en väg till andlig klarsyn, utgick från de fyra Bibeltexterna denna söndag. Nedan har jag några punkter jag utgick från. Som vanligt talar jag fritt utan manus, men dessa punkter var ryggraden för att Guds Ord skulle beröra oss. Jag talade där också om varför vi skall läsa i Bibeln, men det tas inte upp här, måhända kommer jag att skriva om det senare här på bloggen (om Ni så önskar).

Prediko utkast av Mikael Bedrup 20110814, Åttonde söndagen efter trefaldighet. Tredje årgången. Tema: ”Andlig klarsyn”

Texter: Gt: Jeremia 7:1-7 Epistel: Romarbrevet 8:14–17 Evangelium: Matt 7:13–14 Psaltarpsalm: Psaltaren 119:30-35

Dagens predikan: Frågan är hur når man andlig klarsyn? Budskapet i dagens bibeltexter, visar på en väg till andlig klarsyn! Slå upp texterna i Din Bibel, så förstår Du bättre.

 1. Jeremia = Omvändelse genom självrannsakan
 2. Psaltaren = Kapitulation – ger ny insikt och vilja genom Guds ord, att vilja
  få nytt förstånd och en ny vilja och skänker var och en frihet, ett riktigt
  helt liv.
 3. Romarbrevet = Be om hjälp, genom bön, så man kan ledas av Guds ande och vi får då arvsrätten till ett evigt liv, ett fantastiskt underbart löfte.
 4. Matteus = Lev rätt, följ Jesus. Och det gör man genom att hålla sig nära honom

Predikobakgrund

Gt: Jeremia: Vem var Jeremia? Han agerade från år 626 f. Kr till ca 593 f.Kr. Jeremia var präst och profet, Herren hade befallt Jeremia att inte gifta sig eller skaffa barn pga domen från Gud att han skulle utplåna den efterföljande generationen hos Juda folket.
Han ade få vänner, eftersom han var en domsprofet. Han var skygg, men Herren hade lovat att han skulle bli strak och modig. Jeremia karakteriseras ofta av sin
andes ångest, men Herrens återkommande bekräftelser om hans uppdrag som profet gjorde Jeremia orädd i sin tjänst för Gud.

Vad är bakgrunden, verkligheten under hans profet tid? Det var en stormig och påfrestande tid när domen över hela folket – som omfattade själva Judafolket – beseglades. Man gick till templet, men till vardags levde ma oetsikt och följde inte Gud.

Vad är temat och budskapet? Jeremia förkunnade budskapet från Gud,
först när orden hade talats av Gud själv. Många av hans profetior gick snabbt i
uppfyllelse, andra efter en längre tid. Han var kallad till att förkunna Juda
folket undergång, eftersom de var korrumperade. Han rasade mot sina landsmäns synder, utpekade särskilt deras avgudadyrkan, men han älskade judafolket trots deras
synder och bad för dem, trots att Herren sagt att han inte skulle göra det. Tema: Dom, men han var även mån om att poängtera omvändelse, om den var allvarligt menad. Han uppmanade folket att underkasta sig Babylon, därav blev han betraktad som landsförrädare, för han visste att det var Guds vilja att folket skulle ödmjuka sig.
Gud var allt för Jeremia.  Han var en glödande förkunnare av
rättfärdighet.

Perikopen Jeremia 7:1-7: Här förkunnar Jeremia om porten, precis som Jesus sedan kommer att göra, och som vi hör i dagens evangelietext. Porten = mellan den inre och yttre  tempelplatsen Lita inte på lögner = dvs falska profeter varnade han för, de som inte fått eller lyssnat till Guds budskap. Jeremia betonar omvändelse, att var
och en och hela folket skulle ändra sina liv och sina gärningar. Om de omvänder sig lovar profeten att Gud skall bo den plats där de är, dvs det utlovade landet. Var och en skall leva efter den gyllene regeln, fast i Gt är den negativt uttalad. Och att de enbart skall följa Herren, inte andra gudar.

 • Jeremia = BUDSKAPET: Omvändelse genom självrannsakan

Psaltaren 119:30-50: Psaltarpsalmen handlar om överlåtelse
till Gud. Författaren var nog en from israelit, förmodligen
en präst, som insåg sina brister, och visste att han behövde Guds
tillrättavisande tukt och det fick han genom att läsa Guds ord, som han visste
var livets ord. Psalmen var säkerligen ett hjälpmedel för prästerlig vägledning i gudsfruktan. Psalmisten tar i perikopen upp sitt hjärtas längtan att vilja leva ärligt efter Guds vilja och han litar på Guds löften, att en ärlig väg ger honom frihet.

 • Psaltaren = Kapitulation – ger ny insikt och vilja genom Guds ord, att vilja få nytt förstånd och en ny vilja och skänker var och en frihet, ett riktigt helt liv.

Romarbrevet 8:14–17: Huvudtemat från aposteln Paulus, som
skrev sitt brev ca 7 e. Kr, är här i Romarbrevet förklaring av det
grundläggande evangeliet, dvs. Guds plan för frälsning och rättfärdighet för
hela mänskligheten, judar likaväl som hedningar. Rubriken på dagens perikop är: ”Den
härlighet som skall ges Guds barn” Paulus talar här om att vi alla är Guds
söner, vi som tror på Jesus och lyssnar till Andens ledning. Vi får ”söners rätt”, dvs. vi som tror på Jesus blir adopterade av Gud, sålunda får vi också den adopterade sonens
privilegier, inklusive arvsrätten. Kristna är adopterade av nåd, Jesus är dock
Guds naturlige son. Paulus tar i v 17 upp att även om vi
får lida som kristna, så har vi i framtiden tillträde till vårt arv, dvs. det
eviga livet.

 • Romarbrevet = Be om hjälp, genom bön, så man kan ledas av Guds ande och vi får då arvsrätten till ett evigt liv, ett fantastiskt underbart löfte.

Matt 7:13–14: Evangelisten Matteus huvudsyfte är att
visa för sina judiska läsare att Jesus är deras Messias, den kung de väntat på
och som är omnämna i Gt.Han gör det genom att primärt visa hur
Jesus i sitt liv och i sin verksamhet uppfyllde Gt:s skrifter Evangeliet kretsar kring fem stora tal. Kap 7 ingår i den s.k. Bergspredikan

Perikopen: Behandlar att vi är på väg, och ändå inte framme som kristna och att vi har ett dagligt vägval. Lagen har vi haft, men genom Jesus som båda har uppfyllt lagen men som också har kommit med något helt nytt, dvs han har öppnat en väg direkt mot Gud genom sin korsgärning för dig och mig. Vi är förlåtna och vi har blivit lovade den helige Ande som hjälper oss om vi ber om det, så vi kan göra rätt om vi söker Guds avsikt med våra liv. Bibelläsning skänker vishet om vilken väg vi skall ta, så vi hittar in genom den trånga porten som leder till liv och frihet. Låt oss hitta vägen till frihet, inte till vägen som leder oss bort från vårt sanna jag.

 • Matteus = Lev rätt, följ Jesus. Och det gör man genom att hålla sig nära honom genom att dagligen läsa Bibeln. Detta är vägen till andlig klarsyn. De fyra stegen. Be Gud om hjälp och han öppnar sig för Dig och du kan lära dig mer om Dig själv och Gud genom att läsa i Bibeln. Frågor?

 BUDSKAPET i dagens bibeltexter, visar på en väg till andlig klarsyn!

 

En kommentar på “Din och min väg till andlig klarsyn….

Add yours

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: