Många frågor mötte mig om beroende och medberoende…

”Statistiskt sett är många av Er här drabbade och skadade av beroende och medberoende….. ”. Inledde återigen med den fruktansvärda insikten att alkohol och andra droger trasar sönder inte bara tilliten utan även livet. För många. För länge. För hela livet för de som inte hittat en lösning.

Budbärare....
Budbärare….

Igår föreläste jag under 2,5 timmar bl.a för unga vuxna. Häften av alla hade dessa problem i sin närhet, några alldeles för nära sig. Då gör mina ord först ofantligt ont, de bryter genom pansarskyddet man sätter upp mot omgivningen för att orka. Man förstår inte att det viktiga är att:

1) Börja säg som det är

2) Du är inte ensam

3) Det är inte ditt fel att andra är beroende eller medberoende

4) Du ”golar” inte om du säger som det är, du behöver inte vara fången i andras osanningar.

5) Ta hjälp, ex genom kurator, ala-teen, AA, NA eller någon vettig vuxen.

-Är Du med?

Fick många raka svåra frågor. Mina erfarenheter ligger nära väldigt mångas. Min kunskap behövs, lösningar måste presenteras eftersom många insjuknar runt den beroende, de blir ex, ”hjältar, tapetblommar, rebeller eller clowner”.

Unga mår förfärligt dåligt, väldigt många fler än Du anar. Många i vårt land tar livet av sig. Därför att de inte blir sedda som ”glömda barn” eller som ”vuxna barn”.

20110313-155548.jpgNär de vackra ytliga fasaderna rämnar, så finns det möjlighet att kärleken kan få stråla in och lysa upp det mörka. Vi alla har både beroende och medberoende nära oss, hos många har dessa flyttat in. Den Andres liv upptar ens tankar före sitt eget välbefinnande, man blir uppslukad. Motpolen är egoismen, att allt handlar om mig och mitt mående och som man försöker styra genom att bedöva sig.

Jesus frågar just Dig: ”Vill Du bli frisk?”. Vill Du sluta med bedövningen, att alltid ställa upp för andra och därmed inte själv först lyssna in dina egna behov? OM du vill detta, ta hjälp. Alla förändringar börjar med ett eget erkännande. Det är ju bara det vi erkänner som vi kan förändra.

”Hej, jag heter Mikael och jag ÄR alkoholist!”. Sedan är jag också mer än så. Jag är fantastisk, underbar och livsfarlig. Det jag belyste igår var att om Du tar hjälp, så kan Du välja en ny väg. Mot livet. ”Du skall älska din nästa som dig själv”! Det börjar med att Du själv MÅSTE älska Dig själv. Kan Du inte det. Sök hjälp. DÄREFTER kan du hjälpa andra.

Älskar Du bara Dig själv, är det egoism eller  rädsla. Försöker Du bara älska andra är det just medberoende. Du är beroende av att andra skall älska dig, för Du kan inte älska Dig själv. Du har ännu inte fått redskapen och kunskapen.

Jag älskar alla. Men jag behöver inte gilla vad de gör.

Igår brast fasader. De får och bör falla. Du är skapad för att bli Din fulla potential. ”Det finns sådan olyckliga människor, som inte är det, men det finns även en lösning för dem. Eller Dig.”, är andemeningen i Gemenskapen. Vi alla nosade på sanningen, den som gör oss fria.

Tack för att jag fick ge input för ett bättre liv igår. Igen. I Bibeln står det ”den som är i Kristus är en ny skapelse, det gamla är förbi och något nytt har kommit”. Genom min högre makt, som jag senare identifierade med Jesus så fick jag förlåtelse och upprättelse. Och kraft. Att berätta om ett nytt liv. Ett liv i kärlek. Ingen av oss är perfekt, tack och lov, men det finns en väg mot liv.

”Vill Du bli frisk?”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: