Vad innebär det att vara präst?

Är präst ett yrke och vad innebär det?

Jag är vigd till ett uppdrag, inte till ett yrke. Som präst kan man däremot ha ett jobb som ex. Kyrkoherde eller komminister.

Mikael Bedrup talar på Jesusmanifestationen
Mikael Bedrup talar på Jesusmanifestationen

I mitt prästbrev anges där vad uppdraget går ut på: att predika Guds ord, förvalta sakramenten, leda församlingens bön och tillbedjan i gudstjänsten, undervisa och utöva själavård och vara en herde för Guds hjord. Prästen skall leva som Kristi tjänare och vara öppen för människors behov, att vara vänd till Gud och hela skapelsen. Prästen skall med trohet och klokhet ge Guds folk vad det behöver för att renas och mogna i tron, så att Guds kärlek blir synlig i världen.

Av detta bär jag nästan alltid prästskjorta för att synliggöra uppdraget i världen, inte mig. Är ju präst dygnet runt tills min tid här är avslutad.

Jobbet som uppdraget bland annat kan ge, innebär oftast att man arbetar ca 40 timmar per vecka, med de uppgifter som är angivna. Men präst är inget yrke, det är ett livsuppdrag som människan får sig inkluderad som människa.

En kommentar på “Vad innebär det att vara präst?

Add yours

  1. Ja man måste nog ha ett kall från Gud ,för att kunna göra detta,, orka ge o ta emot människor som behöver stöd o bön o råd , de orkar man inte göra i egen kraft ,,,Bara Jesus kan ge kärlek o kraft så präster orkar ,,Guds kärlek kommer genom människorna som Gud leder,,,och församlingen ska också stötta varandra o bära varandras bördor. Och lyfta upp dem inför Herren häls. Heli

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: