Mötesplats för livet…

Möjligheter för kyrkan.

p_1600_1200_2B4CF2F3-5BD4-4B1A-8F45-5757310C3821.jpeg

Möter så många människor. Både direkt och via FB, mail och sms. Det sistnämnda är mer av en snabb ventil för många.

I media möts vi av rädslor. Hur skall det gå i USA? Sverige? Just där jag bor?

Och vi möts av möjligheter. De unga ser drömmen om självförverkligande tidigt, det som Maslow benämnde som steg 5 sent i en människas livsresa. Man tar miste på det man kan bli, på det man är. Tillståndet mitt i, är inte tillräckligt lockande. Ett ordinärt liv. Antingen drömmen om idolskap och pengar eller så försöker rädslan få fäste.

Vi som levt ett tag vet att livet är som en berg-och-dalbana. Ibland så går det upp, ibland ner, men för det mesta så rullar dagarna bara på.

Vem eller vad skall man tro på? Politikerföraktet är stort. Källgranskning i google-tider är inte hippt. Att tycka, går före att veta. Kunskap och rädsla är två farliga ingredienser som avfjärmar oss från livets möjligheter. Detta vet media. Detta vet vi.

En möjlighetet för kyrkan!

image

Vi i kyrkan är vana att möta och diskutera de stora frågorna, de existensiella, som inbegriper livet från födelse, död till evighet. Här ser jag en möjlighet för oss människor. Att dela varandras perspektiv gör oss mer upplysta och mindre rädda.

Jag driver sedan flera år en Sinnerogrupp i den församling jag arbetar. Rättare sagt, det har äntligen blivit VI som driver denna mötesplats som är som en livboj för oss alla. Oavsett hur djupt vi sjunkit så får vi där mer kraft, mer hopp och mer kärlek, både till oss själva och till varandra. Vi kliver ur vår offerroll, våra förgörande styrkor och i vår gemensamma svaghet övervinner vi våra rädslor.

Unik mötesplats.

Givetvis vet kyrkorna detta och har haft liknande mötesplatser genom århundraden. Sorgegrupper eller själavård och bikt är möten som givit människor frihet. Vet att vi behöver fler liknande mötesplatser nu, dit vi får komma som vi är, inte för det vi gör. Att bara få sitta och lyssna, dela om saker som hindrar oss från att lysa och därmed möte vårt inre lugn.

Låt oss skapa fler hoppfulla gemenskaper som inbegriper livet och oss i våra kyrkor.

 

 

Kommentarer är stängda.

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: