Det viktigaste först?

Vad prioriterar Du först?

image

Det är så lätt att fastna i oväsentligheter, som attt ”fastna” på FB, vid tv´n eller att läsa massa skräp. Behövs då dessa pauspunkter i livets vardag?

Hjärnan behöver koppla av och bearbeta de viktiga sakerna, så vi då under ex. en promenad, som också är både nyttig och skön, plötsligt får till oss saker och i vårt inre jublar vi ”heureka” överraskat när ”myntet ramlat ner”. Hjärnan behöver tid för att bearbeta och läsa rätt saker på rätt plats i sitt arkiv.

Dock är det lätt att avkopplingen blir det väsentliga, fast det inte är det viktigaste, utan att då faller de centrala viktigheterna, och så kan känslan av meningslöshet infinna sig, utan att man förstår varför. Här kan nog många förvånat känna igen sig.

Så har vi motsatsen! Möter många högpresterande, som ”gått i väggen” förvånat. De har ofta gjort det som de finner glädje i, men tiden har inte funnits till annat, då det ”oviktiga” bara betraktats som tidsslukare, men hjärnan behöver avkoppling. Också.

Balansgången Systrar och Bröder! Gränser är bra, fast inte alltid populära för de unga, vilket vi tyvärr ser negativa konsekvenser av. ”Barn gör ju som de vuxna gör, inte som de säger”; lyder visheten.

Vi måste ge varandra feed-back

Gör vi detta tillräckligt? Många kan inte skilja på sak och person, därav vågar man inte ha åsikter, för då tror man att den andre inte tycker om en, men det är ju tvärtom. Man bryr sig om man speglar sin nästas felaktigheter eller dåliga gränssättningar. Visst kan man själv då ha fel, men diskutera isåfall. Bättre det än att hålla tyst.

Våra ögon och vårt sätt sitter på insidan av oss själva, så det är svårt att se hur eller vad vi gör fel när vi passerar gränser.

Möter många som inte vågar ha en åsikt eller en del chefer, i vår tid brukar svara; ”jag hör vad du säger” och sedan inte vågar, ville eller är rädda för att vidare kommentera. Eller kan de vara likgiltiga. Jag vet inte. Men det jag vet, är att vi behöver varandra och dels lite mod för korrigering, eftersom om alla få göra som man själv vill utan att ha kärlek till sin nästas bästa i första hand, så blir vi ensamma.

Idag skall jag både göra det nödvändiga och ta det lugnt, bägge delarna behövs. I Bibeln står det att Gud vilade på den sjunde dagen. Skaparen gav en signal även till oss att också ta det lugnt. Var sak har sin tid” säger Psaltaren till våra oroliga hjärtan.

Chilla Systrar och Bröder. Snart är det måndag. 

Kommentarer är stängda.

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: